Gå til sidens hovedinnhold

«Havanna-syndrom» blant amerikanske representanter i Østerrike

Uforklarlige angrep har gjort amerikanere syke eller de har fått tegn til hjerneskade på blant annetCuba og i Kina og Russland.

Myndighetene i Østerrike sier de samarbeider med USA for å etterforske meldinger om helseproblemer blant amerikanske diplomater og representanter i landet.

De amerikanske representantene skal ha symptomer som ligner det såkalte «Havanna-syndromet».

Tidligere i år opplyste senatorer i Washington at Joe Bidens regjering etterforsket en mulig økning i mystiske angrep med lyd eller annen energi, og det er også kommet meldinger om hendelser inne i USA som kan ha ført til hjerneskader.

Russisk aktør?

Magasinet The New Yorker meldte fredag at siden Joe Biden tok over som USAs president i år, har et tjuetall amerikanske etterretningsfolk, diplomater og andre tjenestefolk i Wien meldt om problemer som ligner på «Havanna-syndromet».

– Vi jobber med amerikanske myndigheter i en felles etterforskning, i tråd med vår rolle som vertsstat. Vi tar meldingene svært alvorlig, sikkerheten til diplomatene som sendes til Østerrike og deres familier er vår øverste prioritet, sier utenriksdepartementet i Wien i en uttalelse.

Tidligere er det meldt om uforklarlige angrep der amerikanske diplomater og etterretningsfolk er blitt syke eller har fått tegn til hjerneskade på Cuba og i Kina, Russland og andre land.

Russland er blitt utpekt som en mulig aktør som kan stå bak. Forskere har antydet at de kan ha blitt utført med rettede mikrobølger.

Les også: Trump etter lekkasje: – De burde henrettes!

Myggmiddel?

Hendelsene på Cuba ble også undersøkt, i 2019. En en studie utført av forskere ved Dalhousie University i samarbeid med Nova Scotia Health Authority i Canada, viste at det kunne ha vært et middel som brukes mot mygg, som var årsaken til at utenlandske diplomater på Cuba ble syke i 2016 og 2017, skrev Reuters i september 2019.

Flere canadiske og amerikanske diplomater og deres familiemedlemmer meldte blant annet om hørselsproblemer, dårlig syn, hodepine og svimmelhet under deres opphold på Cuba.

Symptomene ble senere kalt for Havanna-syndromet, oppkalt etter den cubanske hovedstaden.

Les: Russisk TV avslører potensielle mål for atomangrep i USA

Nervemidler

Det var lenge snakk om at mystiske lyder var årsaken, som «spesifikke angrep» av høyfrekvent lyd. Også lyder fra paringsklare gresshopper har blitt nevnt. Dette avviste de kanadiske forskerne.

– Dette har ingenting å gjøre med akustiske angrep, konkluderer Radio-Canada i sitt sammendrag av studien.

– Den mer sannsynlig årsak er nervemidler, som brukes mot mygg.

Studiet fant at kolinesterase, et viktig enzym som kreves for at nervesystemet skal fungere, har blitt blokkert hos de canadiske diplomatene de undersøkte. Noen midler mot mygg virker hemmende på kolinesterase, ifølge studien.

Les: - Frykter Kina vil skape et alternativt system i verden

26 personer deltok i studien, hvorav en kontrollgruppe av personer som aldri har bodd på Cuba. De ble gjenstand for blodprøver og hjerneskanning.

Forskerne understreket imidlertid at det trengs mer forskning for at de kan slå fast at myggmiddel er årsaken.

Det får de kanskje av sine østerrikske kolleger nå.

Sprøytet hjemme

Cuba sprøyter jevnlig med pesticider, kjemiske midler mot skadelige organismer, for å drepe sykdomsbærende insekter. Blant annet satte cubanske myndigheter i 2016 i gang en aggressiv kampanje mot mygg for å stoppe spredningen av zikavirus.

Ifølge Radio-Canada ble kontorer og boligene til diplomatene sprøytet med dette midlet, og forskerne setter sykdommen i sammenheng med sprøytingen av myggmiddelet.

I løpet av sakens gang i 2019 , hverken bekreftet eller avviste amerikanske myndigheter muligheten for at det kan ha dreid seg om et angrep i form av en akustisk enhet som skal ha sendt ut høyfrekvent lyd, en påstand det ikke er funnet bevis for. Canadiske myndigheter uttalte etter hvert at det var usannsynlig. Påstanden kom fra diplomatene, som sa de hørte en høy lyd.

En rekke diplomater fra både USA og Canada ble sendt hjem Cuba som følge av å ha blitt syke. Cuba benektet ethvert ansvar for diplomatenes helseplager.

Les: WHO-sjefen snur – innrømmer at de avskrev lab-teori for tidlig