*Nettavisen* Nyheter.

Havnet i koma etter myggstikk

Foto: PRIVAT (PRIVAT)

Marthe (21) måtte lære seg å gå igjen.

18.06.12 17:19

(SIDE2): Hun fikk først høy feber og ekstreme smerter i kroppen. Grunnen var et livsfarlig virus hun pådro seg etter å ha blitt stukket av mygg i Kenya.

I et intervju med Drammens Tidende snakker Marthe Hajem om hvordan det sjeldne viruset har gjort henne alvorlig syk.

Den første i Norge
Det siste halve året har hun vært ut og inn av sykehus. Lammelser på venstre side av kroppen gjorde at hun måtte sitte i rullestol i flere måneder og hun måtte lære å gå på nytt.

Årsaken er høyst sannsynlig den svært sjeldne sykdommen vestnilfeber som overføres ved myggstikk. Det kan i verste fall ha dødelig utfall.

- Legene på Ullevål er 98 prosent sikre på at det er det jeg har. Da er jeg i tilfelle den første i Norge, sier Marthe til dt.no .

I oktober dro hun til Kenya sammen med klassekameratene på Fredtun Stavern Folkehøyskole. De drev frivillig arbeid blant barn og unge, men på flyet på vei hjem ble hun syk. Hun hadde høy feber og kraftige smerter i kroppen.

- Jeg gjemte meg på do i frykt for ikke å få være med flyet etter mellomlanding i Amsterdam, sier hun til avisen.

Når hun kommer hjem er hun først innom Ringerike sykehus før hun blir kjørt til Oslo Universitetssykehus, Ullevål. Hun vil bare sove og når sykehuspersonalet endelig klarer å vekke henne, sovner hun igjen fem minutter senere. Etter hvert greier de ikke å vekke 21-åringen i det hele tatt og tilstanden er kritisk.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Foto: Privat

Tar tid å bli frisk
Heldigvis finner legene ut at det mest sannsynlig er vestnilfeber den unge jenta har. Viruset som forårsaker sykdommen overføres via mygg og har spredt seg mye de siste årene. Det har også vært mange tilfeller i USA, men 80 prosent av dem som smittes av vestnilvirus får ingen symptomer. Nesten alle de andre får mild feber som varer i noen dager. Bare én prosent utvikler alvorlig nevrologisk sykdom slik som Marthe.

Hun er fortsatt ikke frisk og legene anslår at det vil ta to-tre år før hun blir ordentlig frisk. Hun kan verken jobbe eller studere.

bloggen sin skriver hun at livet går opp og ned.

- Jeg har dårlige dager og bra dager. De dårlige dagene er jeg mye inne og ser på film uten å snakke med så mange. De bra dagene er jeg veldig meg selv, og iblant når jeg har bra dager hender det jeg trår til å gjør ting jeg kanskje ikke burde gjøre som å være i veldig mye aktivitet, og da får jeg merke det etterpå. Men så lenge man er positiv, noe jeg kan være litt for mye iblant for familie og venner. Men sånn er jeg bygd, positive tanker og handlinger.

Fortsatt blir hun sliten og orker lite. Hun sliter med korttidshukommelsen og nerveskader i foten gjør at hun har mye vondt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.