*Nettavisen* Nyheter.

Havørn for første gang på 126 år

Foto: Kjell Isaksen (Oslo kommunee)

Oslofjorden har fått en ny og svært kjærkommen beboer.

30.03.09 12:56

Sist gang det ble registrert en havørn i Oslofjorden var ved Hankøsundet i 1882. Nå har et nytt havørnpar etablert seg ved Håøya i Drøbaksundet, opplyser fylkesmannen i Oslo og Akershus.

At Oslofjorden har fått besøk av Nord-Europas største rovfugl krever at området får et spesielt vern. Et eneste besøk av folk nær reiret til feil tid kan være nok til at hekkingen uteblir eller mislykkes.

Derfor har Fylkesmannen innført ferdselsforbud på den østre delen av Håøya. Store deler av Håøya er allerede et naturreservat, og sånn sett har havørnparet etablert seg på et gunstig sted.

Paret klarte sommeren 2008 å oppfostre en unge, som forlot redet.

Havørna forsvant som hekkefugl langs hele kysten fra svenskegrensa til Sogn og Fjordane på slutten av 1800-tallet på grunn av omfattende jakt og fangst. Helt frem til 1970 var det ingen kjente hekkefunn langs kysten sør for Sogn og Fjordane.

I 1968 ble alle rovfugler totalfredet i Norge, og det gjorde susen. Bestanden av havørn gikk raskt oppover. Rundt rundt 300 par til omkring 2000 par i 2002. I dag huser Norge over halvparten av havørnbestanden i Nord-Europa.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.