*Nettavisen* Nyheter.

H.C. Andersen provoserer

I «Mulatten» viser H.C. Andersen et syn på mørkhudede som naturmennesker. Nå settes teaterstykket opp for første gang på 130 år.

Stykket har vært så politisk ukorrekt at H.C.Andersen-komiteen har slitt for å få satt opp stykket i jubileumsåret, melder Kulturnytt.

Skuespillerne på Det Kongelige Theater stilte opp i sorte trikoter og med sortmaling i ansiktet da «Mulatten» ble satt opp for første gang i 1840. Stykket handler om kjærlighet og opprør på et svart slavemarked i den franske kolonien Martinique.

- De mørkhudede, negrene, drakk av kokosnøtter og var knyttet til natur, sex og vold, sier Elisabeth Oxfeldt, førsteamanuensis i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo, til NRK.

En holdning som kommer frem, og som er problematisk i dag, er at mulatter kan bli «hvite» i betydningen dannede. Stykket viser 1800-tallets syn på mørkhudede.

Nå lager Odense Teater en musikalversjon av «Mulatten» og teatersjef Kasper Wilton mener at stykket i dag er politisk korrekt, fordi de «gale» holdningene står for skurkens regning.

- Det er skurken i stykket som ser på urbefolkningen som en ressurs som kan temmes og siviliseres, og ikke stykket. Det som er interessant ved stykket er at H.C. Andersen faktisk var dristig og temmelig radikal i sin vilje til å forsvare andre hudfarger, til å forsvare slavene mot de hvite og til å fordømme slaveri og de hvites kultur, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.