Én kveld i april skulle Hedda Kristine Bremseth «sveipe» litt på en av de mest populære datingappene markedet har å tilby.
På Tinder lager brukere en profil med bilder og kan legge inn en kort beskrivelse av seg selv. Deretter kan man «sveipe» til høyre eller venstre på andre menneskers profil.
Da Hedda skulle logge på fikk hun en uventet beskjed. Hun er utestengt fra Tinder. Utestengelsen hadde ikke en varighet på et par uker eller måneder – Hedda ble utestengt fra appen resten av livet.
Tinder har over flere titall millioner aktive brukere, og 10,8 millioner av dem betaler for tilleggstjenester.

«Er vi flere som holder på med han her?»
Får generelt svar av Tinder
Hedda sendte en e-post til Tinder, men fikk bare et generelt svar fra datingappen. Hun har brutt retningslinjene.
– Det jeg gjorde var å skrive dette i Tinder-biografien min: «be careful, or you’ll end up in my novel». Det er et August Strindberg-sitat, sier hun til Nettavisen.
Hedda har også laget kortfilmen «Tander» som skisserer online dating i en humoristisk setting.
Se et klipp fra kortfilmen Hedda mener førte til utestenging på livstid:
– Kan de hjelpe meg å få pult?
– Tror du det kan ha noe å si for hvorfor du ble utestengt?
– Du lager en film om Tinder-dating og så blir du utestengt. Det er vanskelig å si med sikkerhet, men det kan ikke være noe annet. Jeg har ikke sendt noen slemme meldinger eller noe sånt, understreker hun.

Ble kastet ut av Tinder: Falt ikke i smak
Hun bestemte seg for å ta saken i egne hender.
– Jeg tenkte: «Da må jeg ringe den nasjonale blekka og si at de må hjelpe meg å få pult?»
Hedda sendte e-poster til redaksjoner i Norge. Dagbladet plukket opp saken først.
Fått flere hundre henvendelser
Nå, en uke senere, har Hedda fått en god del henvendelser.
– Jeg har fått over hundre henvendelser. Jeg ser mest fram til oppfølgersaken med frierbrev. Det er bedre hvis dere tar dere av henvendelsene. Det er mye jobb å sitte og svare på sosiale medier, sier hun spøkefullt.
Selv om det finnes en rekke andre dating-apper , for eksempel Happn og Hinge, har Hedda valgt å avstå helt etter opplevelsen med Tinder:
– Av erfaring synes jeg folk heller bør gå ut og treffe hverandre ansikt til ansikt. Appen utelukker mye av det kule som skjer rundt oss. Når man forplikter seg til å møte fremmede for første gang, skaper det litt skylapper for det som skjer ved siden av deg og ting man har lyst til å være med på, avslutter hun.
Tinder bruker kommunikasjonsbyrået Släeger i Norge. De ønsker ikke å forklare verken for Nettavisen, Dagbladet eller Hedda hvorfor hun er utestengt på livstid. Begrunnelsen er personvernhensyn. Les hele svaret deres lenger ned.
– Håper vel folk forblir stille
Bår Stenvik er forfatter av boken «Det store spillet» – som gir råd om hvordan du skal overleve i algoritmenes verden. Han understreker at når selskaper får monopolmakt, får det store konsekvenser for brukerne og samfunnet.
– De er en så stor aktør og blir på en måte en slags lovgiver. Det er et sted mange er for å være sosiale og du har ikke like mange andre alternativer. De regulerer den offentlige sfære i praksis, uten at de må stå til ansvar for det. Vi har ingen demokratisk påvirkningsmulighet, sier Stenvik til Nettavisen.
Stensvik presiserer at han uttaler seg på generelt grunnlag om forretningsmodellen til store internasjonale selskaper, og dermed også Tinder.
– Hva tror du er grunnen til at Tinder ikke vil utdype?
– De håper vel folk forblir stille. Jeg gjetter på at de har regnet på hvor mye det koster å ha en god kundeservice og funnet ut at det ikke er verdt det. Det fungerer også som avskrekking. Hvis man har en dårlig kundeservice, tenker brukere at det ikke er vits å klage, sier han.
Dette kan også føre til at brukerne er ekstra varsomme slik at de ikke blir kastet ut. Stenvik påpeker også at selskapet trolig har algoritmer som hjelper til med å bestemme hvem som bryter retningslinjene.
– Det er ubestemmelig og uforutsigbart. De vil heller ikke utdype hvordan algoritmene fungerer.
For å få mer åpenhet må en større aktør enn pressen og forbrukerne kreve mer åpenhet.
– De gjør endringer og inngrep som får store konsekvenser i folks liv, men det tar lang tid før myndighetene og pressen finner ut av de dårlige konsekvensene. Vi har aktører med global makt mot små nasjoner som Norge som har lite vi skulle ha sagt.
Tinder svarer ikke
Nettavisen har stilt Släeger følgende spørsmål:
1. Hvordan kan en så stor markedsaktør forsvare å utestenge noen på livstid?
2. Hva er kriteriene for å utestenge noen på livstid?
3. Vi er kritiske til at Tinder ikke svarer pressen når man stiller kritiske spørsmål. Hvordan fungerer kommunikasjonen mellom Tinder og kommunikasjonsbyrået Slager i slike tilfeller? Hvem er det som bestemmer at Tinder ikke svarer, og på hvilket grunnlag?
Juniorrådgiver i Släeger, Suzanne Bettum, forteller at Tinder ikke gir ut informasjon om individuelle medlemmer av personvernhensyn. Bettum understreker at hvis noen tror de er feilaktig utestengt, kan de kontakte kundeservice.
Dette har Hedda Bremseth allerede gjort. Släeger har fått tilsendt e-posten Bremseth har fått..
Siden Tinder ikke kan kommentere overfor pressen hvorfor Hedda er utestengt på livstid, spurte vi hvorfor Tinder ikke redegjør overfor Hedda hva hun har gjort galt. Tinder ønsker ikke å svare på dette heller.