*Nettavisen* Nyheter.

Hedret falne krigsveteraner

USAs president Barack Obama (i midten) og Frankrikes president François Hollande (t.v.) markerer D-dagen sammen med krigsveteraner på gravlunden for amerikanske soldater som falt under slaget i Normandie for 70 år siden. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)

USAs president Barack Obama ga en ydmyk og poetisk hyllest til soldatene som ofret livet for å bryte «Hitlers mur».

Det skjedde under markeringen av 70-årsdagen for de alliertes landgang i Normandie.

Det var strålende sol da presidenter, statsministre, kongelige og krigsveteraner markerte D-dagen nordvest i Frankrike fredag. Men under den skyfrie himmelen var stemningen tung og preget av vissheten om de mange tusen soldatene som ble drept langs den 80 kilometer lange kyststripen 6. juni 1944.

I alt 160.000 soldater fra USA, Canada, Storbritannia, Norge og andre allierte land deltok i landgangen, som er den største i sitt slag i historien.

I en tale på den amerikanske gravlunden i Colleville-sur-Mer framholdt Obama at vi kan takke soldatenes mot og offervilje for dagens demokrati og frihet.

- Da denne lengste dagen var slutt, hadde man på denne stranden kjempet, tapt, kjempet igjen og vunnet – en bit av Europa var frigjort og fri. Hitlers mur var brutt, og Pattons hær kunne fritt strømme inn i Frankrike, sa Obama.

Titusen graver

Her, like ved stranden som under invasjonen fikk kodenavnet Omaha Beach, ligger om lag 10.000 amerikanske soldater begravd.

- Omaha – Normandie – dette var demokratiets brohode. Og vår seier i denne krigen var ikke bare bestemmende for et århundre, den sørget for sikkerhet og gode dager i all ettertid, sa Obama videre.

Under seremonien sto den amerikanske presidenten side om side ved sin franske kollega François Hollande, omgitt av krigsveteraner, hvorav noen satt i rullestol. Ingen vet hvor mange av dem som vil være i live under 75-årsmarkeringen i 2019.

Etter talen bøyde Obama seg ned, omfavnet en krigsveteran og viste de falne soldatene respekt ved å legge hånden på hjertet.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Frankrikes president François Hollande (nummer tre fra høyre) hyller krigsofre på en minnelund i Caen. Foto: Pool (Reuters)


- Endret historien

Landgangen i Normandie var begynnelsen på offensiven som førte til at Nazi-Tyskland og Adolf Hitler falt et knapt år senere.

Hollande innledet dagens mange seremonier i en minnelund for 20.000 sivile krigsofre i Caen, en by som ble utsatt for store ødeleggelser under kampene. I sin tale understreket Hollande at slaget endret verden og merket Normandie for alltid.

- Denne dagen, som begynte med kaos og ild, skulle slutte i blod og tårer, tårer og smerte, tårer og glede, sa Hollande.

Han framholdt også at Frankrike aldri vil glemme hva landet skylder USA.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs president Barack Obama (t.v.) og hans franske kollega François Hollande deltar i markeringen av D-dagen dagen etter at de spiste middag sammen i presidentpalasset i Paris. Da var ett av temaene etter alt å dømme Ukraina. Her befinner de seg ved Omaha-stranden i Normandie. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)


Merkel og Putin

I alt 21 utenlandske ledere deltok i minneseremoniene, blant dem kong Harald, dronning Elizabeth, statsminister Erna Solberg, Storbritannias statsminister David Cameron, Tysklands statsminister Angela Merkel og Russlands president Vladimir Putin.

Merkel og Putin møttes fredag formiddag for å drøfte Ukraina og det som regnes som den alvorligste sikkerhetskrisen i Europa på 20 år.

Torsdag var både Putin og Obama invitert til presidentpalasset i Paris for å spise hvert sitt måltid sammen med Hollande, med det er ikke meldt om noen tilnærming mellom Russland og Vesten. På forhånd er det blitt spekulert på om Obama og Putin kom til å møtes i løpet av D-dagen, men fredag ettermiddag var det fortsatt ingen tegn til det.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs president Barack Obama (t.v.) og Frankrikes president François Hollande skuer utover Omaha-stranden under 70-årsmarkeringen for de alliertes landgang i Normandie under andre verdenskrig. Slaget startet en offensiv som førte til Adolf Hitler og Nazi-Tysklands fall et knapt år senere. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)


Obama møtte Putin
USAs president Barack Obama hadde et kort møte med Russlands president Vladimir Putin i Normandie fredag.

Putin og Obama snakket om hvordan man raskt kan få en slutt på volden i Øst-Ukraina, ifølge Putins talsperson Dmitrij Peskov.

Dagen før møtte Putin først Storbritannias statsminister David Cameron på flyplassen Charles de Gaulle utenfor Paris. Senere på kvelden var Putin gjest i Elysee-palasset til Frankrikes president François Hollande.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

USAs president Barack Obama hadde et kort møte med Russlands president Vladimir Putin i Normandie fredag. Foto: Saul Loeb (Afp)


Vil ha slutt på volden
Et håp om våpenhvile og nedtrapping i Øst-Ukraina er tent etter at Russlands president Vladimir Putin møtte sin ukrainske kollega Petro Porosjenko i Frankrike.

- De to hadde en kort samtale, og de tok begge til orde for å få en rask slutt på blodsutgytelsene i Sørøst-Ukraina og stans i kamphandlingene fra begge parter, både fra ukrainske regjeringsstyrker og fra tilhengerne av en føderalisering av Ukraina, sier en talsmann for Putin ifølge nyhetsbyrået RIA Novosti.

- De bekreftet også at det ikke finnes noe annet alternativ enn å løse situasjonen på fredelig, politisk vis, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Kong Harald, USAs president Barack Obama og Storbritannias dronning Elizabeth under fotoseansen i Normandie fredag. Foto: Kevin Lamarque (Reuters)


Småsnakket med Obama
Kong Harald fikk seg en hyggelig passiar med USAs president Barack Obama og Storbritannias dronning Elizabeth etter en fotoseanse i Normandie.

Kongen, Obama og dronning Elizabeth ble stående sammen, og de tre småpratet og lo under fotoseansen. Den hyggelige samtalen fortsatte etterpå, da de tre spaserte sammen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.