*Nettavisen* Nyheter.

Hedret med Nobels fredspris

Foto: Poppe, Cornelius

Med medalje og diplom ble OPCW hyllet for sin vellykkede kamp mot kjemiske våpen.

11.12.13 15:31

(Nettavisen/NTB): Generaldirektør Ahmet Uzumcu mottar Nobels fredspris på vegne av Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) i Oslo rådhus tirsdag ettermiddag.

OPCW får tildelt prisen for deres innsats med nedrustning av kjemiske våpen. Organisasjonen står midt i et krevende arbeid med å destruere kjemiske våpenkomponenter i Syria.

Uzumcu sammenlignet nedrustningsarbeidet med å lage en bue, da han holdt sitt Nobel-foredrag.

Han hedret også Nelson Mandelas og hans minne som en stor inspirasjon, før han gikk over til å snakke om OPCWs innsats for fred og nedrustning

- Det er bare ved å spenne en slik bue at vi vil kunne bygge bru mellom vår sikkerhet og vår fremgang, sa Ahmet Uzumcu i Oslo rådhus tirsdag.

Han viste til det han mener er kjernen i kampen mot de kjemiske våpen: kontroll, tillit og engasjement fra en rekke samarbeidspartnere, spesielt vitenskapsfolk, men også den kjemiske industrien.

Han hedret både ofrene for kjemiske våpen og regjeringene som har gått sammen for å forby dem, så vel som de frivillige som gjør jobben. Han viste spesielt til det risikable arbeidet i Syria.

Uzumcu påpekte at det er første gang fredsprisen blir tildelt en organisasjon som er aktivt engasjert i en pågående nedrustning.

Hyllet Mandela
Etter en kort innledning sa Uzumcu at han ville benytte anledningen til å hylle Nelson Mandelas minne.

- Han vil alltid være, for alle oss her og for kommende generasjoner, en ledestjerne og et eksempel på hva man kan oppnå selv mot overveldende odds i kampen for å oppnå fred, verdighet og forsoning, sa Uzumcu før han fortsatte med sitt nobelforedrag.

Komitéleder Thorbjørn Jagland innledet prisoverrekkelsen med en åpningstale, hvor han også hyllet avdøde Nelson Mandela.

- For 20 år siden sto Nelson Mandela på dette podiet sammen med William de Klerk og mottok fredsprisen. Mandela seiret over Apartheid, og ga aldri etter for bitterheten. Dette er en av de største bragdene menneskeheten har sett, sa Jagland.

Årets tale måtte endres i siste liten for å inkludere en hyllest til Nelson Mandela, tidligere samvittighetsfange, fredsprismottaker og president i Sør-Afrika. Mandela gikk bort sist torsdag, og samtidig som fredsprisen deles ut i Oslo, holdes det en minnehøytid for Mandela i Johannesburg.

Jagland gratulerte i sin tale årets nobelprismottaker OPCW med innsatsen mot kjemiske våpen og sa at verden er nær målet om å kvitte seg med slike våpen.

- Er det ikke vakkert
Nobelkomiteens leder begynte sin hyllest av årets prisvinner med å vise til konvensjonen som trådte i kraft i 1997 og som forbyr utvikling, produksjon, lagring og bruk av kjemiske våpen. I konvensjonen heter det at partene er «fast bestemt, av hensyn til hele menneskeheten, på fullstendig å utelukke muligheten til å bruke kjemisk våpen».

- Er det ikke vakkert, spurte Jagland retorisk, før han selv kom med svaret:

- Enda vakrere: Dette kan oppnås. Vi er faktisk nær målet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Daniel Sannum Lauten

Nedrustning og avskaffelse
Han roste OPCW for dens hittil 16 år lange innsats for å fjerne kjemiske våpen.

- Bruk av kjemikalier i krig er nesten like gammel som menneskeheten. I tusener av år har spyd og piler blitt påført gift for å øke deres virkning. Opp gjennom århundrene finnes det masser av eksempler på bruk av ulike kjemiske våpen, men etter hvert kom også kravene om å forby slike våpen.

I løpet av drøyt hundre år har kravene – og forbudene – utviklet seg fra å ta til orde mot bruk av kjemiske våpen, til i dag å forby både bruk, produksjon og lagring. Siden det siste forbudet trådte i kraft for 16 år siden, har OPCW arbeidet utrettelig for å destruere kjemiske våpen.

- Vi gratulerer, sa Jagland til OPCWs generaldirektør Ahmet Uzumcu og la til:

- Deres mål er ikke bare rustningskontroll, målet er nedrustning i form av avskaffelse av kjemiske våpen.

Bønn til partene i Syria
Selv om mye er oppnådd, understreket Jagland at organisasjonen ikke er i mål ennå.

- OPCW var ikke i stand til å overholde fristen, som var april 2012, for ødeleggelse av erklærte kjemiske våpen. Cirka 20 prosent, i hovedsak amerikanske og russiske våpen, er fremdeles ikke ødelagt, sa Jagland.

Komitélederen minnet også om at det er seks land som ennå ikke har sluttet seg til konvensjonen fra 1997: Israel og Myanmar, som har signert, men ikke ratifisert den, og Angola, Nord-Korea, Egypt og Sør-Sudan, som ikke har signert.

- Vi oppfordrer med årets pris de statene som ikke har sluttet seg til konvensjonen, om å gjøre det.

Den viktigste og mest profilerte operasjonen i OPCW-regi for tiden, er innsatsen for å finne og ødelegge Syrias kjemiske stridsmidler.

Jagland sier at ett positivt skritt kan føre til det neste.

- Jeg håper alle er med meg i bønnen til partene: Legg ned våpnene, få en slutt på blodbadet, kom til forhandlingsbordet.

Til kamp mot atomvåpen
I talen pekte Jagland også på at Kjemivåpenkonvensjonen ikke gir noen land enerett til å beholde sine våpen, slik forhandlingene om atomvåpen gjør.

- Den er en reell nedrustningsavtale. Alle skal avskaffe sine kjemivåpen. Alle nasjoner blir behandlet på like fot. Dette må være perspektivet også når det gjelder atomvåpen, sa Jagland og minnet om et vedtak fra FNs sikkerhetsråd i 2009.

Han minnet om at kampen mot atomvåpen er blitt hedret av Nobelkomiteen tidligere, men avsluttet med å komme tilbake til årets prismottaker.

- I dag er fokus på de kjemiske våpen, og hvor langt vi er kommet der. Æren for det går til konvensjonen fra 1997 og til OPCW. Vi hyller dagens prisvinner og ønsker lykke til med de viktige oppgaver som gjenstår.

Den ærverdige utdelingen skjer samtidig med at flere titalls ledere fra hele verden er samlet i Johannesburg for å minne avdøde Nelson Mandela. Mer en 80.000 mennesker er til stede på minnemarkeringen som avholdes på et fotballstadion i Johannesburg.

Leder for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, varslet før utdelingen at han ville markere Mandelas bortgang i åpningstalen, noe han også gjorde.

Hektisk program
OPCW-leder har et tettpakket program under det tre dager lange oslobesøket.

Nobelprisvinneren startet tirsdagen med å møte norske barn under Redd Barnas fredsprisfest tirsdag formiddag.

Etter seremonien i Oslo rådhus, skal Ahmet Üzümcü i et timelangt intervju med den amerikanske TV-kanalen CNN.

Rett før klokken 18 tirsdag vil det årlige fakkeltoget til ære for nobelvinneren ankomme Grand Hotel. Tradisjonen tro vil vinneren komme ut på balkongen og hilse de fremmøtte.

Kvelden avrundes med en bankett på Grand Hotel i regi av Nobelkomiteen.

Her kan du lese Nobelkomiteens begrunnelse for årets tildeling.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: TOBIAS SCHWARZ

Fakta om Ahmet Uzumcu

* Generaldirektør for Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen, OPCW, siden 25. juli 2010.
* Tyrkisk diplomat som blant annet har representert Tyrkia i NATOs råd i Brussel og ved FNs nedrustningskonferanse i Genève, samt ved flere andre nedrustningsforhandlinger.
* Fra 1982 til 1984 var han tyrkisk konsul i Aleppo i Syria, og fra 1999 til 2002 Tyrkias ambassadør til Israel.
* Født 30. august 1951 i Armutlu i Tyrkia.
* Studerte statsvitenskap i Ankara.
* Han er gift og har en datter.

(Kilde: OPCW) (©NTB)

Den Norske Nobelkomite 2012-2015

* Komiteens medlemmer velges av Stortinget for seks år med mulighet for gjenvalg. Hvert tredje år er henholdsvis to og tre medlemmer på valg.
* Plassene fordeles i henhold til Stortingets sammensetning. Nobelkomiteens medlemmer i dag er:

– Thorbjørn Jagland (født 1950). Komiteens leder. Medlem av komiteen fra 2009. Representerer Arbeiderpartiet.
– Kaci Kullmann Five (1951). Komiteens nestleder. Medlem av komiteen fra 2003. Representerer Høyre.
– Berit Reiss-Andersen (1954). Medlem av komiteen fra 2012. Representerer Arbeiderpartiet.
– Inger-Marie Ytterhorn (1941). Medlem av komiteen fra 2000. Representerer Fremskrittspartiet.
– Gunnar Stålsett (1935). Fast møtende varamedlem fra 2012. Representerer Senterpartiet.

* Stålsett møter for sykmeldte Ågot Valle (1945). Medlem av komiteen fra 2009, som representerer Sosialistisk Venstreparti.
* Komiteens sekretær er Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad. Han er ikke selv del av komiteen. Lundestad har hatt stillingen siden 1990. (©NTB)

Fakta om Nobels testamente

* Den svenske vitenskapsmannen og industrimagnaten Alfred Nobel døde i 1896 og etterlot seg et av historiens mest betydningsfulle testamenter.
* Testamentet bestemte at storparten av hans formue skulle brukes til å opprette et fond hvor den årlige avkastningen skal deles og fordeles blant prisvinnere innen fysikk, kjemi, medisin og litteratur, samt fredsprisen – til «den som har virket mest eller best for folkenes forbrødring og avskaffelse eller reduksjon av stående armeer samt organisering og utbredelse av fredskongresser».
* Mens de øvrige prisene skulle deles ut av svenske institusjoner, ble utdelingen av fredsprisen tildelt en komité på fem personer som skulle utpekes av det norske Stortinget.
* Enkelte av Nobels slektninger forsøkte uten hell å få testamentet erklært ugyldig. Etter at dette og andre juridiske problemer var ryddet av veien, ble Nobelstiftelsen opprettet i 1900. De første nobelprisene ble utdelt i 1901. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.