SE VIDEO: Kjøttkaker til eldre skaper debatt:

Søndag kunne Nettavisen fortelle at Oslo kommune har begynt å blande inn linser og bønner i kjøttkakene til de eldre ved byens sykehjem.

Det har ført til en heftig debatt og mange reaksjoner, og mandag morgen ble saken hovedtema i Politisk kvarter på NRK, der miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG) i Oslo barket sammen med Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen.

- Våre eldre som har bygget landet bør kunne velge selv primært hva de skal spise når de blir gamle, ikke nærmest bli offer for en ideologisk debatt i rådhuset om hva ingrediensene bør være, tordnet Solvik-Olsen.

Se video fra debatten over.

Les mer: Kraftige reaksjoner: Oslo erstatter kjøtt med linser i kjøttkakene for eldre

- Behandles som barn

I de nye kjøttkakene er 20 prosent av kjøttet erstattet med linser eller bønner, og kjøttkakene serveres nå til de eldre én gang i måneden.

- Folk må spise bønner, linser, kjøtt og fisk akkurat hvor mye de vil, men poenget er at jeg som politiker skal ikke blande meg inn i det. Folk må få velge selv, og vi må behandle de som bor og lever i dette landet som voksne folk og ikke som barn som skal styres fra et rådhus, sa Frp-politikeren.

Byråd Lan Marie Berg, som er førstekandidat for MDG i Oslo i stortingsvalget, slo imidlertid tilbake mot kritikken:

- Jeg synes jo at Frp her hisser seg vel mye opp over noen kjøttkaker som består av 80 prosent kjøtt og 20 prosent bønner. Det er jo både bra for folkehelse og for klimaet at vi spiser litt mindre kjøtt, sa Berg.

Les også: Rasmus Hansson: - Skal kjøre min gamle dieselbil til den detter fra hverandre

- Helt umulig å telle

Miljøbyråden kunne imidlertid ikke svar på spørsmålet fra programlederen om hvor mye kjøttkuttet har å si for reduksjonen av klimagassutslippene.

- Det er det helt umulig å telle, men det som er viktig er at for å kunne redusere klimagassutslippene så er vi også nødt til å spise mindre kjøtt i verden i dag. Vi vet at kjøttforbruket har økt massivt i Norge siden 1950-tallet, og vi vet at det er dårlig både for dyrevelferden, for klimaet og naturen vår, påpekte hun.

Byrådets målsetting er å halvere kjøttforbruket ved Oslo kommune sine institusjoner og kantiner innen 2023. I tillegg vil det rødgrønne byrådet innføre vegetarmat som standardvalg på kommunale arrangementer, og alltid tilby et fullverdig vegansk alternativ.

Les også: Oslo-byrådet skal bruke 60 millioner på vegetarmat: - Helt spinnvilt

- Gi noe de synes er godt

Anne-Kristin Bjerga Bjåen, direktør for kvalitet og utvikling i Sykehjemsetaten, fortalte søndag at en undersøkelse viser at mange liker smaken på de nye kjøttkakene.

- Kjøttkakene med 25 prosent av kjøttet erstattet med linser ble testet på en institusjon før de ble innført, med gode tilbakemeldinger. 94 prosent av de som svarte synes smaken var god eller middels, sa Bjåen til Nettavisen.

Les også: Lager «sydenstrand» midt i byen: - Ingen grunn til å reise ut av Oslo i sommer

Men Solvik-Olsen mener det langt fra er bra nok.

- Så hvorfor ikke gi dem noe de synes er godt, i stedet for å gi noe som er dårligere. Hvis folk liker kjøttkaker, gi dem det - og hvis de ikke liker det, gi dem et alternativ. Jeg ville heller brukt politisk energi på å sørge for at måltidene er gode, i stedet for at byrådet sitter og begrenser ingredienslista og være tilfreds med at mange synes det er middels, sa han i Politisk kvarter.