RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hegnar nekter å kommentere tap i PFU

Sist oppdatert:
Pressens Faglige Utvalg mener at Kapital har brutt god presseskikk i Norway Cup-saken. Trygve Hegnar har ingen kommentar til avgjørelsen, mens Bækkelagets formann sier klubben har brukt 200.000 kroner på å redde Norway Cups rykte.

- Jeg har ingen kommentar. Jeg vil i tilfelle omtale dette selv.

Det er alt Trygve Hegnar har å si etter at avgjørelsen falt i hans disfavør i Pressens Faglige Utvalg (PFU) sist uke.

I mars i år slo Kapital fast på førstesiden at det hadde vært "svarte penger og underslag i Norway Cup".

Dette likte Norway Cup-ildsjel Frode Kyvåg og Bækkelaget Sportsklub dårlig og klaget Kapital inn for PFU.

De reagerte på påstanden om ulovligheter i Norway Cups regi, og at bladet brukte et delvis sladdet bilde av Frode Kyvåg sammen med påstandene.

Kapital forsvarte klagen med å hevde at bladet har avslørt svakheter ved de økonomiske kontrollmekanismene i Norway Cup, og at redaksjonen aldri har påstått at underslaget er knyttet til selve Norway Cup. Økonomimagasinet mener Norway Cup ikke kan distansere seg fra underslag og svart økonomi under arrangementet, selv om ulovlighetene er gjort av et annet selskap.

I fire numre publiserte bladet kritiske artikler rundt de økonomiske aktivitetene i salgsteltet som er satt opp hvert år på Ekebergsletta.

PFU mente at Kapital absolutt var i sin fulle rett til å sette søkelys på Norway Cups økonomistyring og forretningsavtaler, men anser at bladet gikk for langt i sine titler når det ble fastslått at det er svart økonomi, forsvunne millioner og underslag i Norway Cup. Utvalget mener Kapital forsterket inntrykket av ulovligheter i Norway Cup når påstandene ble presentert sammen med et sladdet bilde av Frode Kyvåg på førstesiden.

I tillegg mener PFU det var galt av Kapital å svare på klagerens leserbrev i den samme utgaven som leserbrevet sto.

"Slik utvalget ser det, burde redaksjonen ha nøyd seg med å varsle at man var uenig med klageren og at man ville komme tilbake til saken i neste utgave. "

Dermed vant Bækkelaget Sportsklub og generalsekretær i Norway Cup Frode Kyvåg, sin andre seier i løpet av få måneder. I tillegg til å melde inn saken for PFU, satte klubben nemlig også ned et uavhengig granskingsutvalg som skulle se på beskyldningene.

Den uavhengigegranskningskomitéen, ledet av revisor Svein Erik Stiansen, frifant Frode Kyvåg og Norway Cup for økonomisk lureri.

Men Trygve Hegnar og Kapital ble ikke imponert.

- Det er ikke én ting av det konkrete vi har påpekt som er blitt tilbakevist. Jeg oppfatter utvalgets jobb som en dekkoperasjon, sa Hegnar til VG før sommerferien.

Ifølge formann i Bækkelagets Sportsklubb, Bjørn Torstein Olsen, har klubben brukt rundt 200.000 kroner i denne prosessen, som til nå har falt ut i Norway Cups favør.

- Hele poenget var jo å sette ned en nøytral granskingskomité av proffe mennesker uten tilknytning til Bækkelaget. De jobbet ikke på dugnad, men har blitt betalt. Vi håper at bråket rundt Norway Cup er lagt død, nå ønsker vi ro rundt saken. Det burde det være grunnlag for etter de to avgjørelsene i vår favør, sier Olsen til Propaganda.

Likevel kjører ikke Bækkelaget full åpenhet rundt rapporten. Granskingsutvalget la den frem i juni, og meldingen til publikum er at det er kun "medlemmene i Bækkelagets Sportsklub, mot fremvisning av gyldig medlemskort, som har anledning til å lese granskingsutvalgets rapport."

Les mer her.

Olsen innrømmer at alt ikke har vært som det burde være i det omstridte salgsteltet på Ekebergsletta. Konklusjonen i rapporten påpekte en glemt indeksregulering verdt 18.000 kroner. På hjemmesidene sine skriver Bækkelaget at det har vært svakheter i rutinene med oppfølging av kontrakten knyttet til salgsteltet.

Olsen er ikke spesielt konkret når han skal forklare svakhetene ved dagens salgsordninger:

- Det er visse sider ved våre kontroll- og administrasjonsrutiner som kan forbedres. Det er jo en stadig utskifting av tillitsvalgte, noe som krever en skjerping av rutinene. Disse forbedringene følges nå opp av hovedstyret i klubben, sier formannen som understreker at dette ikke innebærer at det er foregått lovbrudd på Ekerbegsletta.

- Når det gjelder hvordan Trygve Hegnar har oppført seg, skjønner jeg at han i utgangspunktet skal selge bladet sitt. Men så vidt jeg forstår er det ikke første gangen han havner i en slik situasjon. Nå har vi fått avgjørelsen fra PFU, og vi tar den til etterretning. Vi kommer til å la saken ligge videre, sier Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere