RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hegnar saksøkt fra Iran

Sist oppdatert:
Trygve Hegnar snakket med VG. Nå må han møte Per Danielsen i retten.
I etterkant av korrupsjonssaken i Statoil, som førte til at flere statoilsjefer måtte trekke seg, kom daværende NHO-president Jens Ulltveit-Moe i pressens søkelys, anklaget for det samme.VG avslørte en avtale mellom den Ulltveit-Moe-eide bedriften Umoe Schat-Harding og det iranske offshoreselskapet IOEC. Selskapet hadde i 1996 levert ni livbåter til Iran, men IOEC nektet å betale alt fordi flere av båtene var ødelagt.

For å løse saken, betalte Umoe inn 175000 dollar på en konto registrert på navnet til sjefen ved IOECs London-kontor. Seks år senere ble Ulltveit-Moe anklaget for å ha vært involvert i korrupsjon i Iran og flere aviser omtalte saken.

Beskyldninger om korrupsjon

Nå ønsker det iranske selskapet å bli frikjent fra det de hevder er korrupsjonsanklager fra Trygve Hegnars side.

- Det var mye fokus på det som angivelig hadde skjedd i forholdet mellom IOEC og Umoe. Og Finansavisen trakk etter min mening en gal konklusjon. De beskyldte IOEC for korrupsjon, sier advokat Per Danielsen til iMarkedet.no.

Han viser til en intern granskning som frikjente Umoe for korrupsjon. Utvalget som har gransket saken på oppdrag fra Umoe mente det ikke dreide seg om korrupsjon, men et rent prisavslag. Utvalget kritiserte samtidig VG for enkelte oppslag i saken.

- Det er derfor uklart for meg om Hegnar fortsatt mener det har forekommet korrupsjon, eller om han skal prosedere på et rent juridisk grunnlag om at såpass må selskapet tåle, sier Danielsen.

Forstår ikke søksmålet

Hegnar på sin side forstår ikke hvorfor han er saksøkt.

- Vi har ikke skrevet et ord om det. VG hadde en lang serie om saken og jeg ble spurt som pressemann å kommentere saken, sier Trygve Hegnar til iMarkedet.no.

Han ble spurt av VG om dette var korrupsjon, og uttalte at det mente han det var. Saken ble slått opp under forsidetittelen "Trygve Hegnar om Iran-avsløringen: -Virker som smøring". Til avisen sa han: "- Jeg er sjokkert utfra det jeg har lest i VG. Det virker som de har smurt og bestukket for å få pengene tilbake. For meg virker dette som reinspikka korrupsjon, sier Trygve Hegnar, som er sterkt kritisk til Umoes håndtering av Iran-avtalen".

- Vi skjønner ikke saken. De ba om en kommenter, som jeg ga, og det tror jeg at jeg kommer til å fortsette med. På det punktet er injurieretten krystallklar. Jeg gir en verdivurdering av det som foregår, og det er lov.

Saken mot Hegnar skal opp i Oslo tingrett i slutten av mars.

VG også saksøkt

Ifølge Danielsen kommer de med krav om både oppreisning og erstatning, men kravet er foreløpig ikke konkretisert. Det iranske selskapet har også saksøkt VG, men den saken skal ikke opp i Oslo tingrett før til høsten.

Foto: Terje Bendiksby/SCANPIX.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere