RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hei hå, nå er det jul igjen

(MMS-foto: Roy Hilmar Svendsen/iBergen.no)
Sist oppdatert:
To måneder og tre uker før julaften, er salget av nisser allerede i gang i Bergen. - Irriterte kunder kan la være å komme, sier Plantasjen-direktør.

Sommeren har knapt sluppet taket, og høstferien er nettopp begynt. Men i handelsstanden har julesalget allerede startet. På Plantasjen i Gravdal står en gigantisk mengde med julenisser og frister høststemte kunder.

Ingen lov om juletiden
- Det er ikke litt tidlig dette, da?

- Man står fritt til å mene det, men julen er ikke lovhjemlet og man kan selge varer hele året. Enkelte butikker selger bare juleprodukter hele året, sier administrerende direktør i Plantasjen, Henrik Thoresen til iBergen.no.

- Men mange blir irriterte når julen dukker opp tre måneder på forskudd.

- Hvis man føler det er irriterende, får man la være å besøke oss. Man vil alltid finne varer man ikke liker i alle butikker, sier direktøren.

Vil ta julen tilbake
Framtiden i Våre Hender er noen av dem som har latt seg kraftig irritere av tidlignissene. Årlig holder de underskriftskampanjer og appeller til handelsstanden om å flytte julesalget til desember. I fjor uttalte leder for prosjektet «Gi oss jula tilbake», Øyvind Løtveit, at næringslivet hadde stjålet julen.

- Handelsstanden har tatt fra oss jula. De har byttet ut julens innhold med kommersielle verdier. Det handler nå mer om en kjøpefest, enn det å ta vare på hverandre, sa han til Agenda 3:16.

Sysselsetter i lavsesong
Nissene og julepynt til planter er blant tingene som ringer julen inn i på Plantasjen i oktober. Thoresen forklarer den grytidlige julen med at den pågående lavsesongen gjør at medarbeiderne må sysselsettes med andre ting. Dermed får de ansatte i oppgave å begynne å opparbeide juleutstillingen, som skal være klar til 1. november.

- Arbeiderne våre ville vært arbeidsledige hvis ikke vi gjorde det på denne måten, sier Thoresen.

Aldri så tidlig
Daglig leder for Bergen Sentrum AS, Aina Tysse, synes butikkene må selv velge når de vil starte julesesongen. Men hun har aldri tidligere hørt om at julesalget har startet så tidlig.

- Det er ingen fast kutyme i handelsstanden med et visst tidspunkt for når man starter julen. Man hører jo hvert år at julen kommer tidligere og tidligere for hvert år, men butikkene må selv bestemme hva de skal bruke hylleplassen på, sier Tysse.

Hun tror også etterspørsel fra kunder kan være med å få i gang salget stadig tidligere. Henrik Thoresen har ingen tall for hvordan salget av nisser går akkurat nå, men sier at kjøpelysten setter inn i slutten av oktober.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere