RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tine Poppe

«Hei, Kari. Vi er nå i Irbid»

Sist oppdatert:
Neda (12) og familien overlatt til seg selv i Jordan.

Natt til tirsdag ble tolv år gamle Neda Ibrahim og familien hentet på Dale asylmottak i Sandnes og tvangsreturnert til Jordan - etter ti år i Norge. Onsdag formiddag fikk støttespiller Kari Gellein SMS fra Neda.

«Hei, Kari. Vi er nå i Irbid», lød meldingen. Irbid er Jordans nest største by.

Samtalen ble brutt
Gellein sier til Nettavisen at hun ringte Neda opp igjen, men at de bare rakk å si «hei» før samtalen ble brutt.

- Jeg antar at kontantkortet på mobilen hennes er tømt, så vi vil forsøke å hjelpe henne med å få fylt det opp igjen, sier Gellein.

Neda var en av de 28 barna Kari Gellein intervjuet på ti ulike asylmottak i forbindelse med boka hun i fjor ga ut sammen med fotograf Tine Poppe om lengeværende barn i norske asylmottak. Bokas tittel «Jeg liker Norge, men Norge liker ikke meg» er hentet fra et dikt Neda har skrevet.

Norges ambassadør i Amman, Petter Ølberg, sier til Nettavisen at familien tirsdag kveld kom trygt fram til Jordan og ble tatt imot på flyplassen i Amman av jordanske myndigheter. Ølberg sier familien ikke blir fulgt opp videre fra norsk side.

Ny rapport om asylbarna
Samtidig med tvangsreturen av familien Ibrahim legger Redd Barna fram en rapport som peker på manglende ivaretakelse og oppfølging av asylbarna mens de er i Norge.

Hodepine, stress, søvnproblemer og angst er noen av helseplagene som rammer dem.

Da regjeringen la fram stortingsmeldingen «Barn på flukt» hadde de ikke snakket med noen barn. Det har Redd Barna gjort. Rapporten ble onsdag overrakt barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV).

Rapporten bygger på det 132 barn har fortalt om flukten til Norge, hvordan det er å bo på asylmottak, ventetiden og tanken på retur.

Les hele Redd Barna-rapporten her

- Frykter politiet
Barna er svært opptatt av og redd for retur. De frykter at politiet skal komme og ta dem, ifølge Redd Barna.

- Det er mye fokus på retur i mottakene i form av informasjonsplakater, jevnlige retursamtaler og opplevelser av at andre blir hentet. Informasjonen og samtalene er i liten grad barnevennlige, og skaper mer usikkerhet og frykt hos barna, sier sier Tore R. Wang, generalsekretær i Redd Barna, ifølge en pressemelding.

- Manglende oppfølging
- Mange barn som søker asyl har det ikke bra. Det er en manglende ivaretakelse og oppfølging av disse barna mens de er i Norge, noe som fører til alvorlige helsemessige konsekvenser som hodepine, stress, søvnproblemer og angst, sier Wang videre.

Nesten 300 barn tvangsreturnert
Ifølge en gjennomgang Klassekampen har gjort er 297 barn blitt tvangsreturnert sammen med sine foreldre i perioden 1. juni i fjor til 1. mai i år. For hele 2012 er tallet 396. Det er en nedgang fra 2011 da 551 barn ble tvangsreturnert.

Mange av barna som ble returnert har vært lenge i Norge og antallet lengeværende barn er økende, skriver Klassekampen. Da daværende justisminister Knut Storberget for tre år siden varslet meldingen om barn på flukt var det 350 barn som hadde bodd i asylmottak i mer enn tre år. Nå er tallet 647, ifølge kampanjen Amnesti Nå!

- Tvangsretur er det ungene frykter aller, aller mest, sier Janne Raanes, leder av Norgesprogrammet i Redd Barna til Klassekampen.

Ti år i Norge
Det var natt til tirsdag norske myndigheter iverksatte tvangsretur av familien Ibrahim. Neda Ibrahim har bodd ti år av sitt liv på Dale asylmottak i Sandes i Rogaland. Hun er den eldste av fire søsken og har blitt familiens ansikt utad. Foreldrene sier de er statsløse palestinere, men UDI og Utlendingsnemnda mener de er jordanske statsborgere. De ble tvangsreturnert fordi norske myndigheter dermed mener de har gitt uriktige opplysninger i sin asylsøknad. Familien har stevnet staten for å få avslaget omgjort, og det er berammet rettssak i Oslo tingrett 29. oktober. Familiens støttespillere samler inn penger til dekning av advokatutgifter.

I en SMS til sine støttespillere fortalte Neda hvordan politiet kom klokka halv to på natta og hentet familien.

- De knuste vinduet til døren og kom inn og sa at vi måtte kle på oss. Jeg, faren min og mine søsken måtte bli med til flyplassen på Sola, men moren min måtte være hjemme for å pakke og hun fikk ikke lov til å ta med seg alt. Mange av våres ting ligger fortsatt hjemme. Nå er vi i København, skrev Neda i den meldingen.

Politiets utlendingsenhet (PU) sier til NTB at aksjonen gikk rett for seg. De sier at døra var sperret da politiet kom, slik at denne måtte dyttes inn. Dermed ble en rute knust. PUs talsperson Cecilie Johansen sier de forstår at barn kan oppleve pågripelser og uttransport av politiet som dramatisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere