Av Marie Olaussen, samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad

Og slik fortsatte det med sleivspark i alle retninger, fra ytterst rødt til ytterst blått. Ungdomspolitikerne har gått en god skole hos de voksne, og etter å ha sett mandagens skoledebatt på Greveskogen, kom jeg til å tenke litt på tegnefilmen «Det var en gang et menneske», som jeg likte godt som barn. Der klubbet de hverandre i hodet med et dinosaurbein eller et røft balltre om de ikke var helt enige.

Skolepolitikk og klima var de to utvalgte temaene ungdomspolitikerne skulle debattere, og her mente de mye. Høyresiden mente venstresiden vil bestemme hvor ungdom skal gå på skole, mens venstresiden (merkelig nok) mente akkurat det samme. Bare med motsatt fortegn.

Hva betyr egentlig fritt skolevalg? Betyr det at det er fritt skolevalg for alle, eller for dem med gode karakterer, eller for dem med riktig postnummer? Det er vanskelig å si. Og for elevene i salen har jeg mistanke om at det faktisk er umulig å si. Jeg er fortsatt i stuss, for å være ærlig.

Jeg spurte en førsteklassing om hva han syntes om debatten, om det ble klart hva han skulle stemme i skolevalget. Svaret var som følger: «Nei, jeg vet ikke helt, jeg. De snakket mest om hverandre og hverandres politikk, i grunnen. Jeg må nok sette meg mer inn i dette. Men jeg fikk i hvert fall inntrykk av at den ene siden var mer seriøs enn den andre siden.»

Det var nemlig ikke mangel på underholdning fra scenen. Det var rim, rap og omskrevne bursdagssanger om hverandre, og det ble ofte ganske lystig i salen. Men i tillegg kom stadige disse utfallene om hvem som stemte hva og når, noe bare ytterst få i salen klarte å følge med på.

Når det er sagt, var det også tilløp til skikkelig bra resonnement, både om skolepolitikk og klima. Men det var rett og slett vanskelig å finne ut hva som var problemet og hva som var løsningen.

Det samme ser vi i valgkampen der de voksne lokalpolitikerne slåss om stemmene. Her lanseres det problemer som ikke er problemer, og løsninger det strengt tatt ikke er behov for. Det lager en veldig forvirrende valgkamp for oss velgerne.

Ta Færder Høyre, for eksempel. 1. august la de ut en valgplakat på Facebook-siden sin med teksten «Vi vil bevare Teieskogen». Reaksjonene lot ikke vente på seg. «Jeg har sittet i kommunestyret i Nøtterøy/Færder siden 2003. Ikke en eneste politiker fra Rødt til FrP har noen gang tatt til orde for noe annet», skriver Aps Jon Sanness Andersen. «Det er det friskeste utspillet ever! Gidder dere vise til ETT eneste parti i Færder som ikke vil bevare eller vil rasere Teie-skogen», spør Cathrine Palm Spange.

Dagen før kommer Tønsberg Høyre med dette valgløftet på leserbrevplass i TB: «Høyre vil sikre at lovpålagte krav om digitale ferdigheter oppfylles ved at barn i barnehager og elever i grunnskolen gis nødvendig IKT-utstyr og -opplæring.»

Problemet med det løftet er at dette allerede er i orden. De lovpålagte kravene om digitale ferdigheter er tatt hånd om i Tønsberg. Som det heter på engelsk: If it's not broke, don't fix it!

Det er ikke lenge igjen til 9. september, og mange velgere sitter fortsatt på gjerdet (eller i sofaen). De har ikke bestemt seg for hvem de skal stemme på, eller om de i det hele tatt skal stemme.

Nå er tiden inne for at politikerne tar seg sammen og forteller oss hva de mener er reelle problemer for velgerne. Og samtidig lanserer og forklarer oss de gode løsningene. Helst på en måte som gjør at vi forstår hvem som mener hva, hva de politiske ulikhetene egentlig er, og dermed hvem vi skal gi vår stemme til.

Ikke løs problemer som ikke finnes. Ikke gjør debatten full av fiffige argumenter og klaging på politiske motstandere. Ikke gjør debatten umulig å følge.

Innlegget ble først publisert i Tønsbergs Blad. Nettavisen har fått tillatelse til å bruke det.