Flaggdebatten har rast i Norge de siste dagene.

Det hele startet med at Sunnmørsposten omtalte da Aspøy skole, som hadde spurt 17. mai-komiteen i byen om å få bruke noen selvlagede flagg med norsk flagg på den ene siden, og et annet lands flagg på den andre siden.

Debatten rundt saken raste, og Frps stortingskandidat Aina Stenersen sa til Nettavisen at hun får nasjonaldagen ødelagt om hun ser andre flagg enn det norske i 17. mai-toget. Det fikk flere til å reagere.

Stikk på Twitter
Politikere har også uttalt seg, og fredag kveld la SV-topp Heikki Holmås ut følgende melding på Twitter, som ikke kan sees på annet enn et stikk mot Frps Christian Tybring-Gjedde.

- Tybring-Gjedde mener alle muslimer må tolerere Muhammed som gris. Selv tolererer han ikke utenlandske flagg i 17. maitoget, skrev Holmås, og hashtaget twittermeldingen «Ytringsfrihet».

Holmås presiserer ikke direkte hvilket utspill han reagerer på. På torsdag uttalte Tybring-Gjedde dette til osloby.no:

- Jeg synes det er en fallitterklæring hvis noen føler behov for å bruke andre flagg, da har vi ikke fått til integreringen vi ønsker. De som har foreslått andre flagg har ikke vært folk med innvandrerbakgrunn. Det er en form for snillisme ingen har bedt om. Da ekskluderer vi innvandrere i stedet for å inkludere dem.

Tybring-Gjedde presiserte imidlertid at hans parti ikke er for å forby utenlandske flagg i toget

Debatt
Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum har også hevet seg på flaggdebatten. Kort tid etter Aina Stenersens utspill, skrev han i en kommentar at han ville klappet ekstra høyt for Aspøy skole i toget, og at han ønsker flagg fra flere land velkomne.

Han har også utfordret 17. maikomiteen til å flagge hva de virkelig mener.

På fredag, etter litt fram og tilbake, ble det klart at alle flagg er velkomne i 17. mai-toget.

Etter først å ha sagt nei, for så å sende saken videre, har 17. maikomiteen i Ålesund nå kommet til enighet med ordfører Bjørn Tømmerdahl (H) om at elevene ved Aspøy skole kan bruke de flaggene de selv ønsker i årets 17. mai-tog. Det skrev lokalavisen Sunnmørsposten.