*Nettavisen* Nyheter.

Heksejakt på Bjarne Håkon Hanssen

Foto: Falch, Knut (SCANPIX)

Etter mange år som minister blir Bjarne Håkon Hanssen rådgiver. Er det et stort problem?

28.10.09 11:23

Kritikerne som nå hudfletter Bjarne Håkon Hanssen er historieløse og prinsippløse. De overser glatt det faktum at Regjeringen og Stortinget er full av representanter som sliter med inhabilitet hver eneste dag.

Enklest er å peke på fiskemillionær og fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen. Hun forvalter daglig milliardbeløp for en sektor hvor han har klar økonomisk egeninteresse etter en karriere utelukkende innen fiskeoppdrett.

Det er et habilitetsproblem.

Eller Rikke Lind, som på kort tid har gjort seg bemerket med friertokter overfor rederne. Hun ble statssekretær i Nærings- og handelsdepartementet direkte fra stillingen som daglig leder for redernes lobbyorganisasjon Maritimt Forum.

Det er et habilitetsproblem.

At Bjarne Håkon Hanssen nå er med og starte opp kommunikasjonshuset First House er til sammenligning et lite habilitetsproblem. Det såkalte Karanteneutvalget vil avgjøre hvor lang karantene Hanssen må få. Utvalget behandler bare saker for statsråder, statssekretærer og politiske rådgivere fordi de har tilgang til ikke offentlige dokumenter. Derfor vil nok Hanssen få minst et halvt års karantene før han kan jobbe med helsespørsmål.

Det er et habilitetsproblem som blir løst.

Den voldsomme kritikken mot Bjarne Håkon Hanssen står overhodet ikke i stil med det han angivelig har gjort galt. Men det er bra at politikere og habilitet settes på dagsorden.

Problemet er bare at stortingspolitikere ikke er nøytrale fagfolk - de er valgt inn nettopp som partsrepresentanter. Ofte for distriktet de er valgt inn fra, og nesten like ofte som ansatte i i organisasjoner som er nært opp til partiet de velges inn fra.

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen, som selv bonde og eksansatt i Norsk Bondelag, samt tidligere leder for Norsk Bonde- og småbrukarlag, kan forventes å være en talsmann for norsk landbruk. Det er litt pussig at han reagerer så sterkt på Bjarne Håkon Hanssens potensielle habilitetsproblem.

Les Lundteigens uttalelser:Trår over en etisk grense

Omtrent like morsomt er at min gamle venn og foreleser, Frank Aarebrot, reagerer - han som daglig sliter med sin dobbeltrolle som henholdsvis Ap-medlem og «nøytral» valgforsker og politisk kommentator.

Problemet blir større når man går rett fra interesseorganisasjoner og inn i regjeringsapparatet (som Rikke Lind) eller overtar ansvar for områder hvor man har personlig økonomisk egeninteresse (som Lisbeth Berg-Hansen).

Statsviter og eksstatsråd Gudmund Hernes satt det treffende navnet «Forhandlingsøkonomi og blandingsadministrasjon» på denne uheldige og uklare blandingen av byråkratiet og interesseorganisasjonene rundt.

Utfallene mot Bjarne Håkon Hanssen viser at mange av de største kritikerne ikke ser skogen for bare trær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.