RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Heksene som ikke gikk på Galtvort

Mens vi i dag underholdes av hekser og trollmenn, var det for få hundre år siden en skummel del av virkeligheten.

Over hele verden fascineres man av trolldomskunster, og gjennom filmene og bøkene om Harry Potter får vi møte trollfolket på en helt ny måte. Det er ikke mindre enn tre hundre år siden folk faktisk trodde på trolldom, og gleden over å være heks var langt mindre enn Harry føler det.

I Harry Potter fremstilles hekser og trollmenn som både gode og onde. De går på en egen trollmannsskole for å lære seg magien, er like mange jenter som gutter og de aller fleste har bare gode hensikter. Ifølge Roald Dahls Heksene er hekser normale mennesker med vanlige klær. Men bak masken skjuler de klør, et skallet hode og store nesebor. Disney viser oss hekser med lange og vortete neser, svarte kapper og skarpe stemmer. De er selvsagt onde alle sammen, og kan forvandle seg til de vakreste skjønnheter. De forestillingene som gjaldt den gang man trodde på trollfolket, var ganske annerledes¿

Hvem var heksene?
På 1500-tallet var Europa preget av sykdom og død, og ”kloke koner” var gode å ha. Prestene hadde hørt rykter om at disse konene frasa seg gudstroen, og for å forhindre dette lagde de en hekseforestilling, der de advarte folk mot disse gudløse menneskene. Så var det opp til folk flest å finne dem.

Misunnelse var en av de fremste grunnene for å anklage noen for hekseri. Det var bare umoralske mennesker som følte misunnelse, og umoralske folk var hekser. For å forebygge misunnelsen tenkte man gode tanker. Hevn var også et motiv for heksens ondskapsfulle påfunn. Fikk hun ikke alt som hun ville, forestilte folk seg at hun hevnet seg ved bruk av magi. Det var nok for en heks å ønske noen ondt før det gikk i oppfyllelse, så det gjaldt å unngå fornærmelser eller andre grunner til å gi grunn for hevn. Ved å ha disse forestillingene ble folk nøye på å følge de fastsatte rollene, så de ikke skulle bli stemplet som heks.

Det var flest kvinner som ble dømt for hekseri. Kvinner ble sett på som mindreverdige både fysisk og intellektuelt. Menn hadde langt mer makt enn ”det svake kjønn”, og derfor kunne kvinnene bli fristet til å overvinne dem ved å ty til trolldom. Man kunne dessuten lett mistenke kvinner fordi de drev med ting som kunne minne om magi, som å koke mat – da kunne man brygge heksedrikker uten at noen merket det – bruke legekunst og annet skummelt hekseri.

Straffen
Mens heksene i Harry Potter er lykkelige for å få komme på trollmannsskolen, var heksekunst tidligere den mest alvorlige forbrytelsen man kunne utføre. Heksene dro av sted på sabbat og utførte grusomme handlinger; hadde sex med djevelen, drepte venner og forhekset naboer.

I Norge ble rundt tre hundre mennesker brent på bålet for hekseri, og langt flere ble mistenkt og torturert. Helt fram til midten av 1800-tallet fantes loven om at en heks burde ”levendis at kastis paa Ilden og opbrændis”. På 1700-tallet ble de siste heksene brent på bålet.

I dag
Den dag i dag finnes folk som mener de er hekser. Heksereligionen Wicca baserer seg på naturen og at man kan gjøre hva man vil, så lenge man ikke skader andre. Som nevnt har Harry Potter fortrollet en hel verden, og Halloween feires over stadig flere land. Magica fra Tryll og Madam Mim dukker opp i Donald-bladene med jevne mellomrom, og Heksen Sabrina sendes ofte i reprise på TV. Folk er opptatt av det ukjente, det skumle, det okkulte. Det gamle heksebegrepet er byttet ut med en nærmest harmløs forestilling om en sterk kvinneskikkelse med magiske evner.

Men husk: heksene finnes overalt, så det gjelder å holde øynene med seg og være forsiktig med hvem man fornærmer¿

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere