*Nettavisen* Nyheter.

Hekta på italiensk

ITALOFIL: Både Italia som land og dets kjøkken er noe som ligger Ingebjørgs hjerte nært. Her er hun i Piemonte, som de ofte drar innom når de er på ferie i landet. Foto: Privat

Ingebjørg Gregersen Aas samler på kokebøker og har 250 av dem. Aller helst tar hun frem de italienske.

16.04.13 13:56

- Skulle jeg valgt ett kjøkken i verden så måtte det blitt det italienske. Det er basert på friske, gode råvarer. Det er tilsynelatende enkelt, men de er strenge med råvarene, sier Ingebjørg Gregersen Aas.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Særegen kvalitet

Hver sommer reiser hun og resten av familien til Italia, og mener spesielt tomatene – som hun gjerne bruker i matlagingen, er noe helt annet der enn hjemme i Norge.

- Jeg kjøper en haug med forskjellig typer tomater som jeg har stående fremme på kjøkkenet. Tomater skal jo IKKE i kjøleskapet. De forsvinner fort.

Ellers har hun kommet over en spesiell løk, som etter hennes erfaring ikke er å oppdrive i Norge.

- Jeg har hørt at den kalles snøløk. Den ser ut som en vanlig gul løk, men den er helt hvit. Fantastisk i smak. Og så har de jo selvfølgelig nydelig kalvekjøtt, noe jeg savner her hjemme.

Ingebjørg bor i Oslo med mann og to tenåringsdøtre. Hun jobber som rådgiver i NHO, med næringspolitikk som område. Familien har en fast leilighet i Diano Marina ved Ligura-kysten de reiser til hvert år.

- Vi har valgt oss dette stedet ved kysten for det var hit familien til mannen min reiste hver sommer helt frem til han var 16 år. Han snakker derfor italiensk, og det er jo en fordel. For oss er stedet i Diano Marina "hytta" om sommeren.

Når de er i Italia, er det alltid ett sted de må innom for å få seg en matbit.

- Vi går alltid til en restaurant som er drevet av en slakter. Fantastisk sted med en helt utrolig pizza. Nå kan jo enkelte tenke at pizza kan være litt kjedelig, men ikke i Italia, og absolutt ikke hos slakteren Angelo.

Hun er opptatt av at maten skal være hjemmelaget, og når hun er på kjøkkenet hjemme i Norge lager hun pastaen selv.

- Jeg lager ravioli og lasagne. Jeg lager ikke spagetti, men det kunne jeg sikkert også ha gjort. Men helt ærlig så liker jeg ferdiglaget spagetti veldig godt, og passer på å kjøpe god kvalitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Italiensk i Norge

Det er ofte sånn, at italiensk mat smaker best i Italia, på samme måte som en gresk salat smaker bedre i Hellas. Ingebjørg har derimot kommer over noen perler i Norge. Av restauranter kan hun anbefale Pizza Mimmo og Baltazar - Ristorante & Enoteca, som begge ligger i Oslo. Når hun selv lager maten har hun funnet et godt alternativ til de italienske tomatene.

- Når jeg lager italiensk mat i Norge så sverger jeg til Mutti, som har veldig gode tomatprodukter.

Fra barnsalder

Matinteressen fikk hun inn med morsmelka. Selv om det er italiensk som er favoritten nå, glemmer hun ikke den norske husmannskosten hun var med på å lage som liten.

Moren hennes kom nemlig fra en gård i Sjåk i Gudbrandsdalen, og nå får også døtrene hennes oppleve det hun var med på som barn.

- Jeg fikk tidlig lov å være med å lage mat hjemme. Jeg lagde fiskeboller i hvit saus da jeg var syv år. Moren min var utrolig flink til å lage mat, og tok med mattradisjonene fra gården hun var oppvokst på. Jeg var med på slakting, matauk, og flatbrødtekking fra jeg var veldig liten. Og min far var veldig god på sveitsisk mat.

Nedenfor finner du en av Ingebjørg sine favorittretter fra det italienske kjøkken. Du kan også besøke bloggen hennes, hvor du kan finne flere fristende oppskrifter.

Til en åpen lasagne, trenger du:

  • Ferske pastaplater. Enten om du lager de selv eller finner noen gode på butikken
  • Parmaskinke
  • Bechamelsaus med parmesan
  • Tomatsaus
  • Marinerte paprikastrimler
  • Soltørkede tomater
  • Asparges

Fremgangsmåte:

Tomatsausen og bechamelsausen finner du her (lenke til innlegg: http://rimmis.blogg.no/1281868875_lasagna_fra_montelupo.html). Paprikaen baker du under grilleelement i ovnen til den er svidd i skinnet. Så legges paprikaen i en pose til den er avkjølt. Da er det bare å dra av skinnet. Skjær paprikaen i tynne skiver og mariner med olivenolje, salt, pepper og olivenolje.

Når alle ingrediensene er laget ferdig starter du å legge opp lasagnen. Merk at når den er lagt opp må man begynne å spise. Denne kan man ikke lage i forveien.

Jeg startet med behamelsaus, deretter en ferdigkokt lasagneplate, så litt tomatsaus, så lasagneplate, deretter parmaskinke. Sånn er det bare å holde på til man syntes man har en stor nok porsjon.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Privat

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.