Politiets evakueringsgruppe, som går under kallenavnet De hvite englene, kjemper mot klokka i Bakhmut, melder The Guardian/The Observer, som har hatt et team i området. De forteller at politiet finkjemmer den ødelagte byen for å evakuere eldre og de siste gjenværende barna. Politimannen Oleksandra Havrylko er en av dem som har forsøkt å overtale folk om å gi slipp på de siste barna slik at de kan evakueres. Tidvis blir de møtt med mistenksomhet:

– Det har vært tilfeller der folk har gjemt barna fordi de har hørt rykter om at politiet tar dem med makt, sier han til den britiske avisa.

Nyhetsstudio: Krigen i Ukraina

Russiske styrker fester grepet

Russiske styrker fester grepet om Bakhmut. De gjenværende ukrainske styrkene er hardt presset, ifølge etterretning fra det britiske forsvarsdepartementet. Den amerikanske tenketanken The Institute for Study of War (ISW) tror ikke på en rask russisk seier i den lille byen øst i Ukraina, som før krigen hadde rundt 70.000 innbyggere.

Det er styrker både fra den ordinære russiske hæren og leiesoldater i Wagner-gruppen som har gjort fremskritt i de nordlige forstedene. Bakhmut er nå sårbar for russiske angrep fra tre kanter, ifølge britene.

Geir Hågen Karlsen: – Forventer at ukrainerne før eller siden må trekke seg ut av Bakhmut

Stadig vanskeligere for sivilbefolkningen

Samtidig blir situasjonen stadig vanskeligere for de få sivile som er igjen i byen. Ukrainske styrker forsøker å hjelpe folk til å flykte fra byen, melder NTB.

Lørdag ble en kvinne drept og to menn alvorlig såret i et granatangrep idet de forsøkte å krysse en midlertidig bru som var satt opp i utkanten av byen.

En ukrainsk militærtalsmann som vil være anonym av sikkerhetshensyn, sier til nyhetsbyrået AP lørdag ettermiddag at det nå er for farlig for sivile å ta seg ut av Bakhmut i bil og at folk må gå til fots i stedet.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov høstet latter da han snakket om «krigen som ble startet mot oss.»

Fredag hevdet Jevgenij Prigozjin, leder for den beryktede russiske leiesoldatgruppen Wagner, at Bakhmut så å si er helt omringet av russiske styrker.

Det har ikke vært mulig å få verifisert opplysningene, ifølge NTB.

Prigozjins styrker har i månedsvis ledet angrepet mot den østukrainske industribyen, som russerne ser på som et springbrett til større byer som Kramatorsk og Slavjansk.

Tror ukrainerne forbereder tilbaketrekning

Ifølge ISW later det til at ukrainske styrker gjør klar for en mulig kontrollert tilbaketrekning fra deler av Bakhmut.

De peker på at russerne, som har kjempet om Bakhmut siden mai 2022, har tatt store tap på veien.

Geolokaliserte opptak lagt ut 3. mars bekrefter at ukrainske tropper har ødelagt to kritiske broer i Bakhmut-området – en over Bakhmutivka-elven nordøst i byen og en langs Khromove-Bakhmut-ruten like vest for Bakhmut, skriver ISW i sin rapport datert 3. mars.

– Ødeleggelsen av broer er sannsynligvis et tegn på at ukrainske tropper kan forsøke å bremse russisk bevegelse i østlige Bakhmut og begrense potensielle vestlige russiske utgangsruter fra Bakhmut.

Trekker frem fire mulige utfall i Ukraina-krigen: – Helt avgjørende

Britenes forsvarsdepartement skriver at ukrainerne forsterker sin tilstedeværelse i området med elitestyrker og bekrefter også ødeleggelsen av to viktige broer. Uten disse broene vanskeliggjøres også ukrainske forsyninger og forsterkninger, påpeker britene.

Den ukrainske presidentens rådgiver Oleksandr Rodnjanskij uttalte 28. februar at ukrainske styrker kunne velge å trekke seg tilbake fra stillinger i Bakhmut om nødvendig, skriver ISW.

Rodnjanskij kommenterte også at ukrainske styrker har befestet området vest for Bakhmut slik at selv om ukrainske tropper begynner å trekke seg tilbake, vil russiske styrker ikke nødvendigvis være i stand til raskt å ta hele byen.

Hvis den ukrainske militærkommandoen anser det som nødvendig å trekke seg tilbake fra Bakhmut, vil den sannsynligvis gjennomføre en begrenset og kontrollert tilbaketrekning fra særlig vanskelige sektorer i det østlige Bakhmut, om man skal dømme etter ukrainske uttalelser og hva som rapporteres om det ukrainerne gjør på bakken, ifølge ISW.