Gå til sidens hovedinnhold

Helblått, eller...?

Valgforsker tror ikke på meningsmålingen som gir de borgerlige 88 mandat.

Valgforsker Anders Todal Jenssen tror ikke på InFacts måling som viser at Frp går frem 1,6 prosentpoeng og får 23,4 prosent denne uken. InFact slår derimot tilbake og sier at deres måling er et riktigere øyeblikksbilde enn andre institutters valgmålinger.

I meningsmålingen InFact har gjort for VG går Høyre tilbake 1,2 prosentpoeng og får 16,9 prosent, Venstre frem 0,8 prosentpoeng til 5,0 prosent og KrF frem 1,5 prosentpoeng til 6,4 prosent.

Mandatberegningen viser at de borgerlige partiene utgjør et klart blått flertall, med 88 mandater mot de rødgrønnes 81.

- Dødt løp
- Min første gjetning er at fremgangen skyldes denne målingen. De andre målingene vi har sett den siste tiden, antyder at vi er nære et dødt løp, sier valgforsker Anders Todal Jenssen til Nettavisen tirsdag morgen.

Så legger han til at:

- Vi ser at målingene spriker veldig, så det spørs om vi ikke får en ny runde hvor det stilles spørsmål ved hvordan meningsmålingsbyråene opererer, sier Todal Jenssen.

Kun Sp frem
På InFacts måling går Ap tilbake 1,7 prosentpoeng og får 31,2 prosent. SV får 6,9 prosent, hvilket er en tilbakegang på 1,5 prosent, mens Sp er det eneste av de tre rødgrønne partiene som går fram på målingen. Partiet får 7,1 prosent, frem 0,7.

Rødt får 1,5 prosent på målingen, tilbake 0,3 prosentpoeng, mens andre partier er registrert med 1,9 prosent, det samme som sist.

- Dette er riktig
Etter at denne artikkelen ble publisert mandag kveld, har InFact slått tilbake mot påstander om feil meningsmåling.

- Det er vel tvilsomt om partiene hadde lagt så omfattende ressurser i valgkampen dersom det ikke fantes forventninger om bevegelser i velgermassene, bevegelser InFact forsøker å avdekke gjennom omfattende øyeblikksbilder, svarer fagsjef Knut Weberg i InFact på påstandene om feil fra Todal Jenssen og forklarer videre:

- InFacts barometre består alltid av to separate undersøkelser som hver består av minimum 1.000 intervjuer. Disse undersøkelsene blir sammenliknet for signifikante forskjeller før resultatene slås sammen. Finnes det signifikante forskjeller mellom undersøkelsene, forkastes alle data, og vi begynner på nytt.

- Begge undersøkelser gjennomføres innenfor et tidsrom på to timer. Det er derfor sannsynlig at resultatene preges av inneværende trender i sterkere grad enn øvrige institutters resultater, som gjerne er samlet inn over flere dager, sier Weberg.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene