*Nettavisen* Nyheter.

Friske meninger

Heldigvis er hytte-sutrerne få og solidariteten solid

Bergen 20181109. Statsminister Erna Solberg og Erling Borgen holdt tale og gikk i lystog under markeringa av 80 år siden Krystallnatten.

Erling Borgen sammen med statsminister Erna Solberg på en tidligere markering av 80-årsdagen for Krystallnatten.  Foto: Marit Hommedal (NTB scanpix)

Hytte-sutrerne er heldigvis få – og solidariteten med helsemyndighetene, Stortinget og mindretallsregjeringens tiltak synes solid, skriver Erling Borgen.

Av Erling Borgen, tidligere NRK-medarbeider. Kommentaren sto først på hans Facebook-side, gjengitt med tillatelse

I hele mitt voksne liv har jeg arbeidet som journalist. Jeg har reist og rapportert fra mange land over hele verden. Når man reiser i Latin-Amerika eller i Afrika eller i Asia ser man klart at vi norske er utrolig priveligerte.

I Chile og i mange andre latin-amerikanske land sto de fattige i lange helsekøer for å få behandling.I Peru og i Sør-Afrika laget jeg journalistikk om heksedoktorer som behandlet kreftsykdommer med eggeplommer og besvergelser.

I USA blir du avvist på sykehus, dersom du ikke har forsikret deg eller kan betale behandling med kredittkort der og da.

Det er ikke noe å diskutere at Norge er ett av de rikeste landene i verden og samtidig ett av de beste landene å vokse opp i. Alle har rett til gratis utdannelse og til gratis helsehjelp.

LES OGSÅ: Kina må betale for koronavirusets fatale spredning og dødsfall over hele verden

Ingen dør av sult i norske gater.

Fagforeninger og arbeiderklasse har kjempet frem et samfunn vi kan være stolte av. Mye av vår dokumentarserie om Einar Gerhardsen (NRK/høsten 2019) handlet om denne kampen for sosial rettferdighet

Noe av det beste som er bygget opp i dette landet, har vært en sterk stat som har garantert et menneskeverdig liv for folk. Norge har ikke gitt bort oljeverdiene til amerikanske oljeselskaper.

Jeg har aldri vært med i Arbeiderpartiet. Som journalist har jeg skrevet artikler og laget tv-reportasjer og dokumentarer om det norske samfunnets skyggesider – og om mange av dem som faller utenfor. Jeg behøver ikke å utdype det noe mer i denne lille epistelen.

Les flere aktuelle kommentarer i Nettavisen

I disse skumle tider der tusener av mennesker smittes og dør over hele verden, ønsker jeg bare å slå fast at det er viktigere enn noen gang å slå ring rundt en sterk stat og et solidarisk samfunn.

Hvis ikke rike Norge klarer å vinne kampen mot corona-viruset, forstår jeg lite. Hytte-sutrerne er heldigvis få – og solidariteten med helsemyndighetene, Stortinget og mindretallsregjeringens tiltak synes solid.

Men klarere enn noensinne ser vi viktigheten av en sterk stat – og sterke statlige tiltak. Kapitalismen og egoismen har ingen løsninger og har dermed tapt. Det er den klare lærdommen vi kan trekke av det verden gjennomlever for øyeblikket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag