*Nettavisen* Nyheter.

Hele bygda har saltvann i springen

Foto: Torgeir Bråthen (Nordlys)

- Folk begynner helt klart å få nok nå.

28.09.12 12:25

Vannet i Lysnes kommer med en salt bismak. Resultatet er at varmtvannsberedere ødelegges, oppvasken blir flekkete og bilruter grå.

Vannproblemene på Lysnes startet allerede i slutten av forrige århundre med at kalkinnholdet i drikkevannet var for høyt. Da man endelig fikk bukt med dette problemet for fire år siden, dukket saltet opp. Det skjedde ved at sjøvann begynte å trenge inn i vannverkets brønnhull. Dette problemet har kommunen ennå ikke funnet en løsning på.

- Folk begynner helt klart å få nok nå. Pølsa er kokt, sier Stig Are Jakobsen, som tidligere ledet det lokale grendeutvalget, til Nordlys.

Han har selv fått ødelagt varmtvannsberederen av det saltholdige vannet, og oppvaskmaskinen trøbler. Glass som er vasket i maskinen er flekkete, og vasker han frontruta på bussen blir den helt grå.

- Noen har begynt å kjøpe drikkevann på flasker. Det synes jeg er ille. Folk bør jo få den vannkvaliteten de betaler for, sier Jakobsen.

Les også disse sakene:

Tankbil kjører «blandevann»
For å dempe problemet begynte kommunen å kjøre drikkevann i tankbil fra Finnsnes tre ganger i uka, og pumpe dette inn i vannverket for å spe ut saltvannet. Effekten av dette «blandevannet» er imidlertid kortvarig og begrenset.

- Det virker bare en dag, så er det på han igjen, sier Helge Åsmo Hansen, dagens leder i Lysnes Grendeutvalg.

Han har nylig skrevet brev til kommunen om den dårlige vannkvaliteten. Der antyder han også at man ikke lenger vil betale vannavgift for saltvannet. «Vi kan ikke akseptere å betale en så høy vannavgift for et vann som ikke er av akseptabel kvalitet», skriver han.

- Du kan trygt si at vi er lei. Kommunen er nødt til å gjøre noe.

Tror på løsning i vinter
Fagleder Sverre Kristian Sollied i Lenvik kommune bekrefter at saltinnholdet i vannet på Lysnes er for høyt.

- Uten vannet vi kjører fra Finnsnes hadde ikke Mattilsynet godkjent det som drikkevann, sier han.

Han er enig med beboerne i at det er på høy tid å finne en løsning.

- Vi har et firma som har sett på alternative rensemetoder for å få ut saltet, og venter om kort tid en anbefaling fra dem om hva vi kan gjøre. Det er usikkert om det kommer til å gå bort så mye vann i denne renseprosessen at det lar seg gjøre, men vi håper at det skal gå.

Hvis ikke kan det bli aktuelt å bore nye vannhull eller hente vann fra elva.

- Jeg tror vi får ei løsning i løpet av vinteren, sier Sollied.

Les flere saker fra Nordlys

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.