Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hele bygda stilte opp da Jørn-Brage (13) mistet 750 kroner

OVERRASKET OVER GODHETEN: 13-åringen Jørn-Brage trodde ikke noen ville forbarme seg over han, da han var uheldig å miste sykkelpengene sine. FOTO: KENNETH STRØMSVÅG (iFinnmark)
OVERRASKET OVER GODHETEN: 13-åringen Jørn-Brage trodde ikke noen ville forbarme seg over han, da han var uheldig å miste sykkelpengene sine. FOTO: KENNETH STRØMSVÅG (iFinnmark)
Sist oppdatert:

(iFinnmark): Forrige mandag ettermiddag la trettenåringen blid og fornøyd hjemmefra i Berlevåg. Målet var hjemme hos en kar som skulle selge sin offroadsykkel til åttendeklassingen.

– Sykkelen kostet 4750 kroner, og en flaske brus. Et røverkjøp, for denne flotte sykkelen koster opprinnelig 16.000 kroner. Den er to år gammel, forteller Jørn-Brage.

I minus
Seinere på kvelden får den nyslåtte sykkeleieren beskjeden om at eks-eieren hadde telt opp og kommet i minus.

– Det manglet 750 kroner. Det var fælt å få høre, og jeg skjønte til å begynne med ingenting. Men – det var jo ikke noe å være trist og lei for så veldig lenge. Det var nå bare å begynne å tenke. Og leite etter pengebunken, sier Jørn-Brage Bertheussen.

Fryktet alt var borte
13-åringen hadde spart opp 750 kroner. Resten fikk han hjemme. Han hadde trolig de fire tusen kronene i en bunke, og de 750 i en annen.

– Jeg tenkte at jeg på en eller annen måte måtte ha mistet den ene pengebunken. Så det var jo bare å leite. Jeg hadde vært innom flere steder før jeg kom til han jeg kjøpte sykkelen av. Det hadde også snødd, så jeg var redd for at pengene kunne forsvinne i snøen, sier unge Bertheussen.

Foreslo innsamling
Samtidig som leiteaksjonen ble igangsatt, satte mammaen til Jørn-Brage inn en etterlysning på en facebookside for Berlevåg. Sympatien lot ikke vente på seg. Kommentarene haglet inn, og ganske snart ble det foreslått å samle inn penger for å erstatte tapet til den uheldige gutten. Den ideen, som først ble foreslått av Astrid Jørstad, ble omfavnet av en rekke andre.

STARTEN: Engasjementet for den uheldige 13-åringen startet med dette innlegget fra moren, på facebookgruppa «Dette skjer i Berlevåg» mandag 27. april.

Nær vantro
Historien endte heldigvis godt. I dag kan Jørn-Brage sykle rundt på sin nye sykkel, og herje så mye som han lenge har hatt lyst til med en sykkel.

– Det jeg tenker sånn nå er at det finnes utrolig mye snille folk her i Berlevåg. Jeg må si jeg ikke trodde at noen kunne finne på å ville hjelpe til med å samle inn penger til meg. Det er jo bare helt fantastisk å tenke på, sier Jørn-Brage, som på enkelt vis slår fast at det jo bare var hans egen feil at pengene, som ble funnet like utenfor sykkelselgerens hus, ble mistet.

– Det var jo mine penger, og dermed mitt problem at pengene ble borte. Det at noen likevel da vil bry seg på en slik måte, det er nesten ikke til å tro, sier Bertheussen.

Imponert
Mamma Linda-Cecile er også imponert over det engasjementet venner og naboer i det vesle fiskeværet viste i timene etter at det ble oppdaget at pengene var på avveie.

– Det er fine folk som bor på denne plassen, og det var et bra initiativ av Astrid Jørstad, sier Linda-Cecilie Fredriksen.
Liz Rekve, som nå er engasjert i et prosjekt i Lofoten, får «hjemlengsel» av å høre om historien.

IKKE SJOKKERT: Varaordfører Unn Berit Guttormsen slår fast at fellesskapet – det virker i Berlevåg.Foto: Alf Helge Jensen (Finnmarken)

– Berlevåginger er omsorgsfulle og hjertevarme langt utover hva jeg opplever som normalt. Den første vinteren min stoppet folk meg stadig for å sjekke at jeg var godt nok kledd, og da influensaen slo til var det stell, mat og omsorg til jeg kviknet til igjen, sier Rekve.

Det virker
Varaordfører Unn Berit Guttormsen blir heller ikke overrasket over den hjelpen som ble tilbudt Jørn-Brage.

– Vi ser dette hele tiden, når noe skjer. Fellesskapet virker akkurat slik som det skal, sier Guttormsen.

Les flere saker fra iFinnmark her!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!