Det oppgis ingen årsak til avgangen, men ifølge Reuters går Philippe av fordi han er ble valgt til ordfører i Le Havre i lokalvalget i mai. Ifølge franske medier skal Phillipe hatt en fortrolig samtale med Frankrikes president Emmanuel Macron fredag morgen, og bestemt seg for at det beste var å levere sin avskjedssøknad.

Les også: Macron og Trump danser tango fatal

Le Figaro skriver at oppsigelsen trer i kraft med nesten umiddelbar virkning, og samtidig betyr det også at den franske regjeringen oppløses.

Ny statsminister

Phillippe skulle i utgangspunktet bli sittende på posten fram til en ny statsminister var på plass. Det ble imidlertid kortvartig, siden en ny statsminister ble utpekt kun noen timer senere på fredag.

Navnet hans er Jean Castex, og han har hatt ansvaret for deler av regjeringens koronahåndtering. Castex vil få ansvaret for å utpeke nye statsråder til Frankrikes regjering. Le Monde skriver at den 55 år gamle Castex var et «wildcard» til å få stillingen.

Les også: Klimademonstranter stormet fransk flyplass

- Det kommer et nytt team. Vi vil få frem nye talenter og personligheter med ulik bakgrunn, sa Philippe i et intervju med franske medier, ifølge avisen Le Parisien.

Ønsker å «gjenskape» seg selv

Philippe har vært Frankrikes statsminister siden mai 2017. Han tilhører det borgerlige partiet Republikanerne, men de siste ukene har det blitt stilt spørsmålstegn rundt Philippes stilling, fordi Macron har tidligere sagt at han ønsker å «gjenskape» seg selv videre i presidentperioden sin.

Ifølge Sky News ønsker den franske presidenten å bli enda «grønnere» og hente tilbake desillusjonerte velgere, fordi sentrumsregjeringen hans har slitt med stadig synkende oppslutning.

Les også: Macron på defensiven

Den britiske nyhetskanalen skriver også at Philippes populæritet har økt i det siste, og at han derfor kan bli en Macrons argeste rivaler til presidentvalget i Frankrike i 2022.