Gå til sidens hovedinnhold

- Hele det norske folk er berørt

Minnes de fem døde etter flyulykken.

Søndag klokken 13.00 ble det avholdt minnestund for de fem omkomne etter Hercules-ulykken.

Minnestunden er i regi av øvelse Cold Response, og ble avholdt på Evenes Militære Flystasjon, Hangar 2. Hangaren er fylt av rundt 600 soldater.

Hans Majestet Kong Harald, forsvarsminister Espen Barth Eide, forsvarssjef Harald Sunde og generalinspektør for Luftforsvaret Finn Christian Hannestad var til stede på minnestunden.

- Vise respekt til våre fem kolleger
Personell fra 335 skvadronen og Evenes Flystasjon var også til stede under minneseremonien.

- Det er med stor sorg vi er samlet her i dag, for å vise respekt til våre fem kolleger fra Luftforsvaret, sa viseadmiral Haakon Bruun-Hanssen på minneseremonien søndag.

Hercules C130J-flyet, som styrtet i fjellmassivet Kebnekaise torsdag formiddag, var en del av militærøvelsen Cold Response med soldater fra 14 nasjoner.

Mange av soldatene var representert på minnestunden. Derfor valgte Bruun-Hanssen å holde minnetalen på engelsk.

Tviholdt på håpet
- Vi tviholdt på håpet om å finne flymaskinen og besetningen i god behold, men etter hvert som tiden gikk, fryktet vi at det hadde krasjet inn i fjellet. På grunn av dårlig vær ble ikke dette bekreftet før ved 09-tiden lørdag formiddag, sa viseadmiralen.

- Jeg vil benytte anledningen til å takke alt personell som deltok i søket og redningsoperasjonen, og som risikerte livet for å forsøke å redde medsoldater. Mange av disse redningsmannskapene er til stede her i dag. I tradisjonens tro vil jeg tenne et lys til minne for våre kolleger som omkom i denne ulykken, sa Bruun-Hanssen.

Deretter ble det holdt ett minutts stillhet for de avdøde soldatene.

- Hele det norske folk er berørt
Feltprest ved Forsvarets operative hovedkvarter, Knut Espen Høidal holdt også tale for de omkomne.

- Hele det norske folk er berørt av denne tragiske hendelsen. Også våre nærmeste naboer har merket seg denne hendelsen, og lider med oss, sa Høidal.

- Det som slo meg med den ufattelige tragedien er at avstanden mellom liv og død, avstanden mellom liv og bunnløs smerte, den er så ufattelig kort. På et øyeblikk er alt snudd opp ned. Ofte glemmer vi det som menneske, men nå har vi fått en smertelig påminnelse om at denne hinnen er så ufattelig tynn, fortsatte Høidal.

- Det er en stor tragedie
De omkomne etter flyulykken er Truls Audun Ørpen (46), Bjørn Yngvar Haug (40), Siw Robertsen (45), Ståle Garberg (42) og Steinar Utne (35).

- Det er en stor tragedie at vi har mistet fem svært dyktige og erfarne offiserer som alle har familie og nære pårørende. Samtidig tror jeg det er godt å få avklart hva som har skjedd for de som er berørt, slik at man slipper å leve i uvisse, men vet hvilken situasjon man er i, sa forsvarsminister Espen Barth Eide til TV 2 lørdag kveld.

- Nå gjelder det å gi all mulig støtte til de pårørende slik at de kan forberede seg på det livet de nå skal leve videre, et liv som blir veldig annerledes enn det livet de hadde med sine kjære i live, sa forsvarsministeren.

Reklame

Kun i dag: 30 prosent på alt hos Christiania Glasmagsin

Kommentarer til denne saken