Gå til sidens hovedinnhold

- Hele landet i luksusfellen

...om alle hadde brukt penger som regjeringen, mener FpU-lederen.

Formann i Fremskrittspartiets Ungdom (FpU), Himanshu Gulati, er langt fra fornøyd med statsbudsjett for 2013. Han advarer rett og slett ungdom mot å organisere sin økonomi på samme måte som regjeringen.

- Hadde alle ungdommer brukt penger i privatøkonomien på samme måte som regjeringen, så hadde hele landet vært på luksusfellen, sier Gulati til Nettavisen.

- Uansvarlig pengebruk
Gulati anklager regjeringen for uansvarlighet, til tross for at de bruker mye mindre oljepenger enn det Fremskrittspartiet ønsker.

I statsbudsjettet legges det opp til å bruke 125 milliarder oljekroner, det vil si la oljefondet dekke et statsunderskudd som tilsvarer 3,3 prosent av oljefondets verdi når petroleumsinntektene blir holdt utenfor.

- Ansvarlighet handler ikke bare om hvor mye penger man bruker, men hva man bruker pengene på, sier FpU-lederen, og viser til et eksempel fra sin egen privatøkonomi:

- Hvis jeg låner to millioner kroner og kjøper meg en leilighet, vil nok mange mene det er fornuftig pengebruk. Men hvis jeg låner to millioner kroner og bruker pengene på dyre middager, fine ferieturer og nye klær, så vil jeg sannsynligvis havne på luksusfellen, sier Gulati.

- Fyll eller leilighet?
Han mener det mest uansvarlige i statsbudsjettet er at det ikke etter hans mening er noen forskjell på om penger brukes til investeringer eller forbruk.

- Når det er uansvarlig for meg å bruke to millioner kroner på ferie og fyll enn å bruke to millioner kroner på en leilighet, hvorfor er det like uansvarlig eller ansvarlig om regjeringen bruker over 100 milliarder kroner på forbruk som trygd og velferdsgoder, enn på veier og investeringer i infrastruktur som gir avkastning mange år fremover, spør Gulati, før han fortsetter:

- Enhver person i sin økonomi skjønner at det er en viss forskjell mellom drift og investering. Da er det et stort paradoks at Norges statsbudsjett ikke ser noen forskjeller på lønn- og dritsutgifter, og det å bruke penger på det som gir avkastning over flere år.

- Du anklager regjeringen for uansvarlighet, men det er jo nettopp det Frp blir anklaget for? Hva tenker du om det?

- Det går jo på dette med handlingsregelen. Nå vi bruker for eksempel 4,2 prosent i stedet for 4 prosent som er handlingsregelen, så blir vi kalt uansvarlige. Men i år bruker regjeringen 125 milliarder kroner av oljepengene, og det går stort sett til å dekke utgiftene til trygd og velferdsgoder. Det mener jeg er uansvarlig, sier Gulati.

Les flere saker om statsbudsjettet:

- Jeg er overbevist
FpU-lederen påpeker at dette ikke handler om hvor mange oljemilliarder man bruker.

- Jens Stoltenberg definerer ansvarlighet og uansvarlighet på antall kroner man bruker. Det er ikke det det handler om, men hva man bruker pengene på, sier han.

- Tror du at dere, som ikke ønsker handlingsregelen, vil bli trodd på at dere er mer ansvarlige?

- Jeg er overbevist om det, for vi har sett at flere og flere partier sier seg enig med Frp, både Senterpartiet og Høyre har tatt til orde for andre måter å finansiere instrastruktur på, sier han, og legger til:

- I verdens riksteste land velger vi å gi dårlige vilkår for eksportbedrifter og andre bedrifter, selv om vi vet at vi kunne tjent mer penger ved å bruker mer penger på instrastruktur.

- Må kutte i trygdene
- Så du mener at man må kutte i trygdene - og velferdsgodene?

- Poenget er at det er forbruk og ikke invstering. Veksten i velferdsutgiftene er Norges største utfordring fremover, og vi er nødt til å stramme inn så vi bruker mindre penger der. Jeg sier ikke at vi må kutte over dagen, men det må gjøres gradvis, sier Gulati.

- Når vi bruker 35 prosent av statsbudsjettet på trygder og velferdsgoder, er det der oljepengene våre i praksis går fordi veksten er stor der hvert år - i strid med det som var meningen med oljepengene, at de skal brukes til vekstfremmende tiltak, sier han.

- Hvor mye oljepenger vil du bruke?

- Vi kunne gjerne brukt 10 milliarder mer, men da må det brukes til investeringer, sier han.

Slik vil de stramme inn
- Hvordan vil dere stramme inn?

- Blant annet ved å kutte på mange ting som vi mener ikke er statlige oppgaver i dag, i tilegg til å reformere velferdsgoder. Vi må både ta en gjennomgang av trygdesystemet, fordi veksten er for stor, og vi må se på sykeordningen og andre ordninger for å se om de er for generøse og for lett å misbruke, sier Gulati.

Les flere saker i Nettavisen:

Kommentarer til denne saken