Flere land har de siste dagene skjerpet grensekontrollen som en følge av den største flyktningkrisen i Europa siden andre verdenskrig, deriblant Østerrike og Ungarn.

Sistnevnte land har fått voldsom kritikk etter at de satt opp piggtrådgjerder langs sin 17 mil lange grense mot Serbia. I tillegg har Ungarn satt inn grensevakter mot flyktningene.

- Blir desperate

Carl I. Hagen, som tidligere har uttalt at han vil ha en stans i innvandringen til Oslo, sier han har forståelse for ungarske myndigheters håndtering av flyktningstrømmen.

- Jeg har stor forståelse for at et relativt stort land med høy arbeidsledighet og økonomiske vanskeligheter blir desperate når hele Schengen-systemet og Dublin-avtalen bryter sammen ved at Hellas og Italia sender flyktninger videre, sier Frps 1.kandidat i Oslo bystyre, Carl I. Hagen, til Nettavisen.

Dublin-avtalen innebærer at en asylsøknad skal behandles i det første EU-landet (inkludert Island, Sveits, Liechtenstein og Norge) som asylsøkeren ankommer. Mens Schengen-avtalen innebærer fri ferdsel over grensene mellom de 26 medlemslandene i Europa.

- Hårreisende uttalelser

Ida Lindtveit (Krf) er ordførerkandidat i Oppegård kommune, og har fungert som gjesteredaktør i Nettavisen i dag.

Hun mener Hagens uttalelser er hårreisende.

- Selv om FrP ønsker en restriktiv innvandringspolitikk, er denne støtten oppsiktsvekkende, sier hun.

Hun mener måten Ungarn behandler mennesker i nød på er inhuman og alt annet enn forståelig.

- Ungarns håndtering av flyktningene har møtt krass kritikk både fra Den internasjonale organisasjonen for migrasjon, og Frankrikes utenriksminister. Dette er ikke veien å gå for å få til en europeisk løsning på situasjonen.

- Situasjonen som utspiller seg i Europa viser at alle land må bidra. Mennesker på flukt må tas imot og gis trygghet, ikke stenges ute ved piggtrådgjerde og soldater. En slik behandling bør alle norske politikere ta avstand fra.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Truer samarbeidet
Tysklands statsminister Angela Merkel sier at det må stilles spørsmål ved hele Schengen-samarbeidet dersom ikke Europa klarer å samarbeide om migrantkrisen.

- Dersom vi ikke klarer å bli enige om en rettferdig fordeling av flyktningene, vil Schengen selvfølgelig komme på dagsorden for mange, sa Merkel på en pressekonferanse i Berlin mandag.

- Inhumant
Venstre-politiker Sveinung Rotevatn uttalte til Nettavisen i forrige uke at Ungarns behandling av flyktningene var inhuman.

- Det å vurdere å sette inn militæret mot flyktninger, er etter mitt syn ikke en gang i nærheten av å være forsvarlig maktbruk eller nødvendig for å håndtere flyktningkrisen, sa stortingsrepresentant Sveinung Rotevatn (V).

- Det er verken humant eller praktisk forsvarlig, sa Rotevatn som var Nettavisens gjesteredaktør onsdag forrige uke.

Ungarn er sammen med Makedonia, Hellas, Spania og Italia ett av få transittland i Europa som flyktningene tar seg gjennom får å komme fram til de grensefrie Schengen-landene. Hittil i år har over 100.000 flyktninger ankommet Ungarn.

Fire millioner på flukt
Over fire millioner syriske flyktninger befinner seg nå i nærområdene til Syra, viser tall fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR ), ifølge NTB. Dette inkluderer snaut to millioner i Tyrkia, der tyrkiske myndigheter står for registreringen, én drøy million i Libanon, over 600.000 i Jordan, en kvart million i Irak, 130.000 i Egypt og rundt 24.000 i Nord-Afrika.