Helerisiktet politiker nekter å la seg avhøre

Oslo (NTB-Peter Tálos): Politikeren som tirsdag ble pågrepet sammen med heleritiltalte Imran Saber (37) nekter å la seg avhøre av politiet og nekter skyld etter siktelsen om grovt heleri.

Mer enn 24 timer etter pågripelsen i Oslo tirsdag nektet den kjente politikeren og forretningsmannen fremdeles å la seg avhøre av politiet.

– Som siktet i en straffesak kan han nekte avhør og benytter seg av det. Min vurdering har vært at han ikke skal avgi forklaring fordi han risikerer å bryte reglene om taushetsplikt, sier advokat Tom H. Glosimot til NTB.

Nekter skyld

Forsvareren legger til at politikeren mener seg ikke skyldig etter politiets siktelse om grovt bedrageri av opptil 7 millioner kroner.

Onsdag fortsatte avhørene etter pågripelsen av Imran Saber. Politiadvokat Asmund Riegels sier til NTB at formålet med de omfattende ransakelsene tirsdag var å sikre bevis og verdier i forbindelse med eventuelle krav om inndragning i straffesaken som er under etterforskning.

– Jeg ønsker ikke å si noe om hvordan avhørene foregår ut over at de begynte i går og har fortsatt i hele dag. Jeg kan bekrefte at den ene av de to siktede ikke er avhørt ennå, sier Riegels til NTB.

Saber løslates

Sabers forsvarer, advokat Øystein Storrvik, sa onsdag til VG at 37-åringen skulle løslatt onsdag kveld.

– Vi har vært i avhør både i går og dag og min klient har svart på de spørsmålene han har fått. Han nekter fortsatt straffskyld. Etter avhøret fikk han beskjed om at han ville bli løslatt i løpet av kvelden, sier Storrvik.

Under avhørene skal Saber ha blitt konfrontert med spørsmål om han har hvitvasket penger som er utbytte fra Nokas-ranet.

– Det er én av de tingene han er blitt spurt om i avhør og som han nekter på det mest bestemte, sier Storrvik til avisen.

Vurderer varetekt

Saber er fra tidligere tiltalt for heleri av 4,4 millioner kroner i en sak som skulle gått for retten i januar, og hvor politikeren skulle ha vitnet. Da saken skulle starte, var imidlertid Saber i Dubai og hadde ikke fått den formelle innkallingen til rettssaken. Den er nå utsatt til høsten.

Advokat Øystein Storrvik uttalte tirsdag at forholdet politiet nå har startet egen etterforskning av er omfattet av den straffesaken som allerede er berammet til høsten.

Imran Saber har i en årrekke vært kjent som en venn og samarbeidspartner for Nokas-dømte David Toska. Han er kjent under kallenavnet «Onkel Skrue» og har vært omtalt som Toskas finansminister. Han er tidligere dømt til tre års fengsel i den såkalte wonderboy-saken hvor deler av utbyttet fra Nokas-ranet i 2004 ble forsøkt investert i stort parti hasj fra Nederland.

Nokas-penger?

Saken som nå er under etterforskning dreier seg om heleri og hvitvasking av penger helt fra 2005 og fram til i dag. Politikeren som hele tiden har drevet flere selskaper hadde en periode også Saber blant sine ansatte.

Kilder som VG snakket med onsdag sier at politiet mistenker det er utbytte fra Nokas-ranet kan ha blitt plassert av Saber i politikerens virksomhet. Dette blir ikke kommentert av politiadvokat Riegels og avvist som ukjent av politikerens forsvarer.

I alt 57,4 millioner kroner ble ranernes utbytte fra Nokas-ranet. Fremdeles er 51 millioner kroner på avveie.

Vurderer fengsling

Politiadvokat Riegels sa til NTB onsdag at politiet ikke har avgjort om de vil kreve politikeren eller Saber varetektsfengslet. Fristen på 72 timer for å holde politikeren i politiets varetekt uten at det foreligger en kjennelse fra retten går ut fredag formiddag.

Har ingen skritt da blitt tatt for å holde dem tilbake, må også politikeren slippes ut.

– Vårt mål er at vi blir ferdige innen 72 timer. Målet er å sikre bevis og beslag, og vi håper på å bli ferdige, men vi gjør en løpende vurdering hele tiden om vi vil kreve varetekt for noen av de siktede, sa Riegels. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.