- Det beste for flyktningene selv, kapasiteten i mottakene, bevaringen av asylinstituttet og signalet til omverdenen er direktefly fra Kirkenes til Kabul, sier tidligere nestleder i Ap og finnmarking Helga Pedersen til DN.

Så langt i år har 3.578 asylsøkere tatt seg over til Norge via grensen på Storskog i Finnmak, og ingen av disse er blitt utvist.

Les også: Nesten 800 asylsøkere til Storskog siste uke

Pedersen understreker at hun forstår at asylstrømmen kom brått, men hun mener regjeringen har hatt lang nok tenkepause.

– Nå er det viktig at regjeringen ikke driver seminar og diskuterer innstramninger i innvandringspolitikken som tidligst vil gi effekt om flere år. Nå er det viktig med tiltak som har effekt på grensene Storskog og Svinesund – her og nå, sier hun til NRK.

Hun mener også at regjeringen må utvide 48-timersregelen for rask retur til å gjelde flere grupper, fordi det er tydelig at et mulig flertallet av asylsøkerne som kommer til Norge via Storskog ikke har beskyttelsesbehov og derfor må få avslag så raskt som mulig.

Justisminister Anders Anundsen og statsminister Erna Solberg har fredag ikke hatt anledning til å kommentere Helga Pedersens kritikk overfor DN. NRK har ikke lykkes i å få noen kommentar fra Justisdepartementet.

DN viser til Politiets utleningsenhet (PU), som sier et «mindre antall» har blitt returnert til Russland med politiets hjelp.

Les også: 18.000 flyktninger må bosettes i 2016