*Nettavisen* Nyheter.

Helgeværet: Varmt og vårlig

Sola varmer om hverdagen ellers kan synes grå midt i koronakrisen. Bildet er fra Sagene i Oslo.

SOL I KRISETID: Sola varmer om hverdagen ellers kan synes grå midt i koronakrisen. Bildet er fra Sagene i Oslo. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

- Solen vil varme godt på dagtid, varsler meteorologen.

18.03.20 14:19

OSLO (NTB): Det blir vårlig, varmt og tørt vær over store delen av Sør-Norge i helgen. Et lavtrykk sør for Grønland gir kaldt bygevær i nord.

Se lokalt værvarsel for ditt bosted på yr.no

– Det blir behagelige temperaturer og stabilt på Østlandet i lang tid fremover. Det er ganske kaldt for årstiden med minusgrader på nattetid, men solen vil varme godt på dagtid, sier vakthavende meteorolog Magni Svanevik i Meteorologisk institutt til NTB.

Gradestokken vil vise opp mot 12 grader i hovedstaden i dagene fremover.

– Hvis man vil ha sol, er dette det beste stedet å oppholde seg denne helgen, sier Svanevik.

Klikk på bildet for å forstørre. METEOGRAM: Slik ser værutsiktene og temperaturutsiktene ut for Oslo de neste dagene, ifølge meteogrammet på yr.no.

METEOGRAM: Slik ser værutsiktene og temperaturutsiktene ut for Oslo de neste dagene, ifølge meteogrammet på yr.no. Foto: Faksimile (Yr.no)

Det dannes hele tiden en strøm av lavtrykk i Atlanterhavet, sør for Grønland.

– Lavtrykkssenteret ligger kontant i Norskehavet mellom Island og Svalbard. Det treffer først Nord-Norge og gir etter hvert konstant tilførsel av fuktig luft og nedbør til stort sett hele norskekysten, sier Svanevik.

Lavtrykk i Nord-Norge

Nord-Norge får først snøbyger inn mot helgen. Det er meldt relativt kaldt vær fra Nordland og nordover med temperaturer ned mot sju minusgrader.

– Vi får etter hvert en vinddreining. Det kommer da inn en sørvestlig vind og varmere luft. Vi får da overgang til regn som brer seg nordover, sier meteorologen.

Det er ventet opp mot 50 millimeter nedbør i løpet av et døgn.

Det blir en del bygevær på Vest- og Sørlandet før helgen, men bygene vil gi seg de fleste steder innen fredag.

Hele Sør-Norge våkner dermed til pent vær lørdag morgen. Men våren blir kortvarig for vestlendingene.

– Været blir grått, og det kommer inn et nytt lavtrykk fra vest allerede lørdag kveld. Vi får større mengder med nedbør fra tirsdag. Da kan det bli opp mot 70 millimeter nedbør, sier Svanevik.

– Det blir et vått døgn. Det er helt sikkert, legger hun til.

Klikk på bildet for å forstørre. GODE ØNSKER: «Ha en solfyldt coronadag», står det på brosteinen. Det er gode utsikter for helgeværet i Sør-Norge, ifølge meteorologene.

GODE ØNSKER: «Ha en solfyldt coronadag», står det på brosteinen. Det er gode utsikter for helgeværet i Sør-Norge, ifølge meteorologene. Foto: Heidi Schei Lilleås (Nettavisen)

Vått og sterk kuling langs kysten

Sørlandet får en tørrere værtype, men det kan komme noe nedbør helt vest i Agder.

Bygene henger litt mer igjen i Midt-Norge, men været letter utover lørdagen. Deretter blir det perioder med grått vær og regn. Tirsdag stikker seg ut som den dårligste dagen, også nord for Stad.

– Det blir en del vind og perioder med sterk kuling langs kysten, sier Svanevik.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag