Gå til sidens hovedinnhold

Helgeværet: Sender ut gult farevarsel for snø og regn

Meteorologene går helga i møte med farevarsler for regn og snø.

Snø i fjellet i Sør-Norge og mye nedbør over Vestlandet. Slik er værutsiktene for helga.

Det er sendt ut gult farevarsel for nedbør på Vestlandet og snø i fjellet i Sør-Norge.

Se oppdatert farevarsel på yr.no

- Det er for Vestland fylke vi har sendt ut farevarsel for mye regn. Nedbøren er i hovedsak ventet å treffe fra lørdag kveld til søndag formiddag. Vi ser for oss opp mot 70 millimeter lokalt, sier statsmeteorolog Tone Christin Thaule til Nettavisen.

Mest intensivt ventes regnet å være fra natt til søndag og fram til søndag formiddag. Da ventes det rundt 30-50 millimeter nedbør på seks timer.

Fare for stengte veier

- Fare for overvann i tettbygde områder. Se varsom.no for mer informasjon. Fare for stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp. Noen reiser vil kunne få lenger reisetid. Lokalt vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning, heter det i farevarslet.

- Det er en front som fredag beveger seg sakte, men sikkert nordover som skaper dette været. Fredag er det regn, tåke og dis i Vestland fylke. Det fortsetter litt inn i lørdag, og så øker det på til stiv og kanskje sterk kuling, sier Thaule.

- Regnbygene kommer lørdag, og mest nedbørsintensivt blir det fra lørdag kveld og fram mot søndags formiddag. Det er den fronten som passerer Vestlandet i dag som kommer i retur i den perioden, forklarer hun.

Venter hvit nedbør i fjellet

- Når det skjer, får vi inn lavere temperaturer. Det betyr vi kan få hvit nedbør i fjellet. Den kommer ganske høyt, men det er greit å vite om. Dette gjelder for perioden fra søndag kveld til mandag kveld, sier meteorologen.

Farevarselet for snø gjelder for fjellet i Sør-Norge.

Fra søndag kveld og fram til mandag kveld ventes snøbyger over 1000-1200 meter.

- Lokalt kan det falle 5-10 centimeter i de vestlige områdene, heter det i farevarselet.

Fallende temperaturer

Det er fortsatt plussgrader i lavlandet. Bergen kan få 14-15 grader på dagtid, og så faller det gradvis til 12-13 grader søndag og inn mot neste uke, sier meteorologen.

- Hvem får det beste helgeværet?

- Det blir som så ofte før Sør- og Østlandet. Det blir litt nedbør der også, men mye mindre, og lørdag kan bli en ganske fin dag.

- Nord-Norge har også fått en smak av vinter?

- Det er et nedbørsområde som stort sett har gitt regn, men i Troms kommer det kanskje noe snø. Finnmark vil nok også ha litt sludd og snøbyger fredag. Det blir mildere lørdag, sier Thaule.

Våt feriestart

Farevarslet for Vestland fylke betyr en våt og grå start på høstferien der. Lørdag ventes det også en del vind, men i løpet av søndag ventes det et væromslag som igjen betyr muligheter for sol, skriver Meteorologisk institutt i en Twitter-melding.