Gå til sidens hovedinnhold

Helgeværet: - Søndag ser finest ut

Skiftende vær og sprikende prognoser gir meteorologene utfordringer når de skal spå helgeværet.

OSLO (Nettavisen): - Av og til er det en nøtt å melde været, skriver Meteorologisk institutt om helgeværet.

Prognosene for lørdag spriker, men meteorologene er sikre på én ting:

- Bor du sør, øst eller vest i landet, ha paraplyen parat! Så er det du klar hvis det kommer en real regnskur.

Samtidig får nordlendingene en nyhet: Etter en grå og våt fredag, ser skyene ut til å lette i landsdelen utover lørdag og søndag.

- Da kan det ligge an til solgløtt, skriver meteorologene på Twitter.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

Prognosene for lørdag spriker:

Fortsatt hetebølge

Nedover i Europa er værtkartet fortsatt dominert av farevarsler. Det er ute rødt farevarsel i Tyskland og deler av Polen for høye temperaturer/hetebølge, oransje farevarsel i Danmark og Polen, gult farevarsel i Tsjekkia, Finland, Sverige, Latvia, Litauen og Ungarn.

Sverige venter 30 grader

I Spania skjøt temperaturen over 30 grader en rekke steder torsdag kveld, blant annet 34,4 grader i Pollanca og 32,3 grader i Sa Pobla, Port de Pollanca og Muro. Franske meteorologer i Météo France er ute med nytt oransje farevarsel for hetebølge fredag.

Også Nederland fikk bemerkelsesverdig høy temperaturer torsdag; 33,6 på Groningen-Eelde lufthavn, den høyeste målt der siden 1947.

Sverige melder fredag morgen om sol og varme og drøye 30 grader flere steder.

På vår side av grensen ventes ikke så høye temperaturer. Yr.no har prognoser på opp i 24 grader blant annet i Gvarv i Telemark (Vestfold og Telemark fylke) og tett på 24 grader på Blindern i Oslo, mens Lillehammer ventes å nå 23 grader.

Skiftende helgevær

Meteorologene venter usikkert og skiftende vær i helgen, grått og vått flere steder, men noen har bedre utsikter enn andre:

- Det blir litt skiftende vær gjennom helgen, noe regn av og på, både i Sør-Norge, Midt-Norge og i vest, sier Julie Solsvik Vågane ved Værvarslingen i Tromsø til Nettavisen når vi tar en sjekk torsdag ettermiddag.

- Vestlandet utenom Rogaland ser ut til å slippe lettere unna regnet i helga. Her kan det gå mot en tørr og fin helg, sier Vågane.

Hun understreker at det er en del usikkerhet knyttet til de varslede lavtrykkene og bygeværet denne helga.

- For landet sett under ett er det søndag som ser finest ut. Da tørker det litt mer opp og vi får mulighet for sol både i nord og sør.