OSLO (Nettavisen): På Østlandet og Sørlandet, går man en nedbørsrik helg i møte. Det vil være godt nytt for noen, for i høyden venter meteorologene at nedbøren kommer som snø.

- Glem det du ser utenfor vinduet. I høyden er det snø og fine løyper, melder Skiforeningen på sine nettsider og forteller at de er optimister når det gjelder skiføret i områder som Frognerseteren, Solli, Høymyr (Sollihøgda), Svartbekken, Ringkollen, Brovoll, Mylla og Lygna. I alpinbakkene venter blant andre Hemsedal og Uvdal påfyll av snø i helgen, melder nettstedet Fnugg.no.

- Østlandet og Sørlandet får det dårligste været med en del skyer gjennom helgen og perioder med regn. Men vi skal ikke så mange meterne opp i åssiden før nedbøren kommer som snø. Jeg tipper en snøgrense på rundt 200 meter, sier Granerød.

Noen steder vil få såpass mye med snø det kanskje vil frembringe julestemningen hos noen.

Les også: Så få helligdager har vi i Norge (+)

- Nå kommer den (for mange) etterlengtede snøen! Til helga vil det snø flere steder i Sør-Norge. Vi håper at de som lengter etter julestemning, eller å komme seg ut på ski og akebrett, får en gledelig overraskelse. Og til dere andre: kan hende det må måkes litt snø i helga, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

Perioder med sol

Værkartet for helgen nordover innvarsler en tørr og fin periode, hele veien fra Sognefjorden og nord til Finnmark.

- Her blir det tørt og forholdsvis bra vær og perioder med sol. Temperaturen vil ligge rundt null fra Sognefjorden og opp til Trondheimsfjorden. Lenger nord venter vi temperaturer på minussiden, kaldest i indre strøk, sier statsmeteorolog Martin Granerød til Nettavisen fredag.

Søndag klarner det opp

Nedbøren - regn, sludd og snø - ventes å komme i perioder gjennom helgen. Søndag kan det klarne opp.

- Søndag venter vi oppholdsvær mange steder. Det er uklart hvor lenge skyene vil henge igjen, men det oppholdsvær og kjøligere vær, lover meteorologen.

På Sørlandet ventes omtrent den samme værsituasjonen, men temperaturen vil være litt høyere, og ute ved kysten kommer nedbøren som regn. Men også der ventes det en bedring søndag, ifølge meteorologen.

Sørvestlandet kan vente seg mye skyet vær i helgen, men fra Bergen og oppover er det perioder med sol og oppholdsvær.

- Men særlig Rogaland må nok forberede seg på perioder med litt regn, selv om det ikke er mye etter Vestlandets standard, sier meteorologen.

Tørr og kjølig innledning på ny uke

Neste uke tyder prognosene på kjøligere vær i Norge.

- Fra mandag til torsdag blir det tørt vær, og fra onsdag er det litt usikkert igjen.

Neste uke, kjøligere vær mandag til torsdag, da blir det tørt vær og så usikkert fra og med onsdag igjen

Farevarsel for snøfokk

Fredag og lørdag bør du være oppmerksom på gule farevarsler som gjelder for flere fjellområder.

- Det ventes snøfokk i dag og i morgen i fjellet. Snøværet ligger på den østlige siden, og vinden vil gå opp i stiv kuling. Dette ventes å gi seg lørdag kveld, sier Granerød.