RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helikopteret måtte nødlande - så kom isbjørnen

Foto: KV «Nordkapp»/Forsvaret
Svært krevende redningsoperasjon ble enda mer utfordrende.

Det var søndag 11. august et av helikoptrene til Kystvaktas skip KV Nordkapp måtte foreta en kontrollert nødlanding på Nordaustlandet på Svalbard, skriver Nordlys.

Piloten hadde oppdaget uregelmessigheter i maskineriet, og valgte å sette helikopteret ned, melder Forsvaret i en pressemelding.

Piloten dumpet nærmere et halvt tonn drivstoff før han satte helikopteret ned. Deretter ble det opprettet bedt om hjelp fra KV Nordkapp og Sysselmannen

Isbjørner en kompliserende faktor
Ifølge informasjonsoffiser major Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter ble det som allerede skulle vise seg å være en komplisert redningsaksjon, hakket mer komplisert ved at det etter hvert dukket opp flere isbjørner som ville undersøke hva det var som hadde landet i området.

- Isbjørnene viste seg som en av mange kompliserende faktorer i en krevende operasjon. Utfordringene var mange, både klimatiske forhold, topografiske forhold og sambandsforhold viste seg å gjøre operasjonen vanskelig.

Moen forteller videre at selv om isbjørnene viste seg å være svært nærgående, så ble situasjonen løst uten at mannskapene måtte løsne skudd.

- Vi hadde et godt samarbeid med Sysselmannens folk og fikk nødvendig opplæring i hvordan man skal takle slike situasjoner.

Fraktet til Sørreisa for undersøkelser
I løpet av de neste to dagene ble det fraktet inn mannskaper og materiell til havaristedet. Etter at man hadde fått utført reparasjoner og testet maskineret, fikk helikopteret av typen Lynx lov til å fly ut til KV Nordkapp. Det er siden blitt fraktet til fastlandet og videre til Sørreisa for undersøkelser.

Forsvaret har også satt ned en undersøkelseskommisjon for å fundersøke årsaken til nødlandingen. Ingen personer, eller isbjørner, ble skadet i løpet av nødlandingen og redningsoperasjonen.

TV2 var først ute med å omtale denne saken onsdag.

Les flere saker i Nordlys

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere