Helikopterstyrt ved oljefelt

Foto: Keith Gosse (AP)

Et helikopter styrtet med 18 personer om bord utenfor Canada.

12.03.09 20:52

- Det var 18 personer om bord. En har blitt hentet ut av vannet, sier redningsleder Jeri Grychowski ved redningssenteret i Halifax til Reuters. Denne personen har blitt fløyet til St. Johns på Newfoundland.

Det har torsdag ettermiddag blitt rapportert ulikt om hvor helikopteret kom fra og hvor det skulle. Kanadiske CTV melder torsdag kveld at det var på vei fra St. Johns på Newfoundland til plattformen Hibernia med plattformmannskap da det gikk ned. Helikopteret skulle også til oljeproduksjonsskipet Sea Rose på White Rose-feltet.

Nettavisen får bekreftet fra sikre kilder at 14 av de 18 personene om bord i helikopteret skulle til oljeproduksjonsskipet Sea Rose, mens to skulle til Hibernia. I tillegg var det to piloter om bord.

- Kan være isregn
Av personene som var om bord i helikopteret, er en mann bekreftet omkommet. Seksten personer er fremdeles savnet.

Flere helikoptere og båter lettte torsdag kveld i området. Det ble sett to redningsflåter i området men disse var tomme.

- Ut fra den informasjonen som har kommet, kan det høres ut som om helikopteret har fått problemer med isregn. Vi har hatt mange helikopterforsinkelser til og fra feltet på grunn av isregn, sier sier Dag Arve Trelvik til Nettavisen. Han er blant de få nordmennene som jobber i området. Han blir til tider innleid for å sertifisere arbeidere på White Rose-feltet. Han var sist i området fur jul, og skal tilbake i april.

- Dette området er mye tøffere enn norsk sokkel. Du kan oppleve alle fire årstider på samme dag. Det var i dette området Titianic gikk ned, og det var her Ocean Ranger sank i 1982, sier han.

Forsøkte å snu
Ulykken skjedde litt før klokken 10.00 lokal tid (14.30 norsk tid). Helikopteret av typen S-92 Sikorski fra Cougar Helicopters gjennomførte en kontrollert nødlanding, opplyser Gerry Grychowski ved redningssentralen i Halifax.

Klokken 09.18 lokal tid varslet helikopteret mayday. Piloten forklarte at de hadde tekniske problemer. Helikopteret snudde og fløy tilbake mot St. Johns. 37 minutter senere krasjet det i havet cirka 90 kilometer sørøst for St. Johns. Vrakdeler fra helikopteret har blitt funnet over et område på seks kilometer, melder CTV.

30 minutter
To Hercules-fly, fire redningshelikoptere, et kystvaktskip og en supplybåt er i området og leter.

To personer, samt to redningsflåter ble sett i vannet før redningsmannskaper klarte å komme seg til området. Foreløpig er to personer hentet opp. En av dem var død, mens den andre var i live. Major Dennis McGuire ved redningssentralen i området sier at flåtene var tomme.

McGuire sier at en 30 år gammel mann iført overlevelsesdrakt har en estimert levetid på 30 minutter i det iskalde vannet.

- Vi leter etter flere overlevende nå, sier Grychowski til CNN.

Dårlig vær
Det er svært dårlig vær i området. Både temperaturen i luften og i vannet er så vidt over frysepunktet. Det er mye vind og cirka tre meter høye bølger ved ulykkesstedet.

Helikopteret som styret eies av Cougar Helicopters. Selskapet flyr blant annet til oljefeltene Hibernia, White Rose, Hebron/Ben Nevis og Terra Nova utenfor kysten av Newfoundland.

Området er blant de mest ugjestmilde i verden å fly i.

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag