Gå til sidens hovedinnhold

Helikopterulykken: – Helikopteret var nær nytt med drøyt 70 flytimer

Politiet har sikret seg Snapchat-meldinger fra helikopterturen i Alta. Fem personer i tidlig 20-årene og en svensk pilot omkom da helikopteret styrtet.

Politiet har nå frigitt navnene på fem av de omkomne etter helikopterulykken i Alta.

Markus Vonheim, (19) Kevin Berg (20), Kine Johnsen (20), Robin Karlsen (20) og Benedikte Hyld Mella (22), alle fra Alta, omkom i ulykken.

I tillegg er en 22 år gammel kvinne fra Alta og piloten, en 27 år gammel mann fra Sverige omkommet.

- Arbeidet med den formelle identifiseringen av de omkomne i helikopteret pågår med bistand fra Kripos. Det forventes at dette arbeidet vil ta noe tid, skriver politiet på sine nettsider.

Har sikret seg Snapchat-meldinger

- Siste nytt er at de omkomne tas ut av ulykkesstedet ila kvelden og fraktes videre til Tromsø i morgen for videre identifiseringsarbeid, forteller lensmann Øyvind Lorentzen under en pressebrief søndag kveld.

Han kan foreløpig ikke si noe om hvilke svar undersøkelsene på stedet foreløpig har gitt. Det skal ikke ha vært noen svart boks i helikopteret.

- Det er en del snapper og sånt som er sendt fra de som var med på helikopterturen og de har vi sikret oss, sier Lorentzen på spørsmål om politiet har elektronisk materiale fra turen, som skjedde i forbindelse med festivalen Høstsprell i Alta, der besøkende har blitt tilbudt helikopterturer for å se området fra lufta.

Lorentzen kan ikke si noe om hvorvidt disse meldingene kan si noe om hva som har skjedd under ulykken.

- Det er jo sånn at alle opplysninger er med på å enten bekrefte eller avkrefte noe, sånn at det kan være nyttig informasjon i forhold til små detaljer som kan være avgjørende.

Lorentzen kan heller ikke si noe om hva vitneavhør i løpet av søndagen har ført til av opplysninger.

- Jeg har ikke fullstendig oversikt over hva som har fremkommet i vitneavhørene. Nå har det vært etterforskning bredt i hele dag, så nå handler det for oss om å samle de trådene, få sett på hva vi har av opplysninger og å jobbe videre med det.

Nytt fly

Ifølge Havarikommisjonen var helikopteret som havarerte utenfor Alta lørdag nesten nytt, skriver VG. Avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen sier til avisen at de ikke har indikasjoner på at det skal ha hatt tekniske problemer forut for ulykkesturen.

– Helikopteret var nær nytt med drøyt 70 flytimer, sier Halvorsen til VG.

Tidligere søndag ble det også meldt at helikopteret var inne til kontroll like før ulykken.

- Det var inne på en helt ordinær hundretimers-inspeksjon, og det ble ikke funnet noen feil eller mangler, fortalte Sjefen for helikopterselskapet Helitrans, Richard Andre Simonsen til Dagbladet.

Selskapet har også omtalt dette på Facebook.

Trolig ikke sendt ut nødsignal

Det er trolig ikke vært sendt ut nødsignal fra helikopteret i forkant av ulykken, opplyser lensmann Lorentzen under en pressekonferanse søndag ettermiddag.

Tre ansatte fra Kripos og tre fra havarikommisjonen jobber søndag på ulykkesstedet, samt at ytterligere to fra Kripos vil bistå senere søndag.

Representanter fra flyprodusenten og fra motorprodusenten vil ankomme ulykkesstedet fra Frankrike mandag. Det vil også representanter fra det franske flyhavarikommisjonen.

Les også

Frp-politiker mistet sønnen og niesen i helikopterstyrten

Rask lokalisering

Alle om bord omkom da helikopteret med de seks styrtet i Kvenvik-området, sørvest for Alta. Nødetatene fikk melding om ulykken klokken 17.05 lørdag ettermiddag.

– Passasjeren som ble sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge i Tromsø, døde som følge av skadene. Rundt kl. 20.40 lørdag ble også den siste personen som var savnet, funnet omkommet i helikopteret. Det betyr at alle de seks som var om bord, mistet livet i ulykken, skriver Finnmark politidistrikt i en pressemelding søndag morgen.

Et redningshelikopter og to sivile helikopter sørget for at redningsmannskaper og utstyr kom raskt til ulykkesstedet.

- Helikopter var helt avgjørende at man i løpet av timene fram til det ble mørkt rundt kl 21 klarte å lokalisere alle dem som omkom i ulykken, opplyser politiet.

Lørdag kveld var fire bekreftet omkomne, mens en person ble sendt til sykehus og en var savnet. De to siste ble senere bekreftet omkommet.

Les også: Pågang ved pårørendesenter i Alta. Ordfører Monica: – Vi kjenner alle som er berørt, og tenker på dem

Flyforbud

Etter lørdagens tragiske ulykke er det foreløpig ikke lov til å fly over ulykkesstedet.

- I forbindelse helikopterulykken, er det innført en flyforbudssone over ulykkesstedet. Det gjelder også bruk av droner, skriver politiet på Twitter.

Like før klokken 14.30 søndag meldte politiet i Finnmark at forbudet varer i noen dager.

– Med hjemmel i politiloven besluttes forbud mot ferdsel på havaristedet for helikopterulykken i Skoddavarre, samt området rundt havaristedet inntil en radius på 500 meter. Forbudet gjelder til og med 4. september, opplyser Finnmark politidistrikt.

I dyp sorg

Alta-ordfører Monica Nielsen beskriver et lokalsamfunn i dyp sorg etter helikopterulykken som kostet seks personer livet.

– Dette er unge mennesker som er helt i begynnelsen av voksenlivet. Hele Alta-samfunnet bærer preg av dette, og vi gjør alt vi kan for å hjelpe dem som er berørte av dette, sier Nielsen til NTB, som møter henne utenfor rådhuset i Alta når hun er på vei til et møte med krisestaben.

Videoen under viser røyken som kom fra helikopteret som styrtet:

Tett oppfølging

Søndag formiddag har for henne gått med til å følge opp ulykken.

– Vi skal ha møte i krisestaben nå for å sikre at vi ivaretar den omsorgen og støtten som kommunen skal gi i dagene som kommer, sier ordføreren.

Kommunen skal legge til rette for at de som trenger helsehjelp og noen å snakke med, får dekket behovene de trenger. Det ble lørdag kveld nedsatt kriseteam i Alta.

- Tøffe timer

Høstsprell-ledelsen samlet søndag alle som har arbeidet med festivalen i Alta til en minneseremoni.

– Det var godt å få belyst det som har skjedd. Ulykken har vært over oss siden i går, og det har vært tøffe timer. Veldig mange kjenner de omkomne, sier festivalsjef Stig Anton Eliassen til NTB etter at samlingen ved festivalområdet var avholdt litt etter klokken 14 søndag ettermiddag.

Fjellskråningen der ulykken skjedde, ligger på den andre siden av en innsjø fra festivalområdet.

– Det var mange vitner til hendelsen, for det skjedde rett der oppe, sier Eliassen og peker opp mot ulykkesstedet.

– Man kunne se flammer herfra. Det er helt surrealistisk at sånt kan skje. Men vi gjør så godt vi kan for å ta vare på dem rundt oss, sier han.

Stengt etter ulykken

Det skulle vært avholdt to konserter på festivalen på lørdag, men konsertene og resten av festivalen ble avlyst som følge av ulykken. Festivalområdet var søndag ettermiddag helt rigget ned.

– Vi har en beredskapsplan som vi fulgte, som fungerte bra, sier han.

Han opplyser at festivalen har samarbeidet med kriseteam og prest. Nordlyskatedralen i Alta er åpen for dem som ønsker å snakke med noen.

Gjør observasjoner

Søndag formiddag ankom Havarikommisjonen ulykkesstedet og startet arbeidet med å sikre informasjon.

– Det er imidlertid altfor tidlig å si noe om ulykken. Vi vil gjøre de nødvendige undersøkelsene utover søndagen og morgendagen for å få oversikt og kunne koordinere det videre arbeidet, sier direktør William J. Bertheussen til Altaposten.

Han sier at arbeidet på stedet er krevende, og at undersøkelsene kommer til å ta tid.

Avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen ankom Alta søndag morgen.

– Planen for i dag er at vi nå koordinerer med politiet og drar til ulykkesstedet og gjør det vi kan gjøre av observasjoner. Det kommer flere i morgen for å bistå oss i arbeidet, sa han til NTB.

Da NTB landet på flyplassen i Alta søndag morgen, ble det avholdt ett minutts stillhet for å markere helikopterulykken som kostet seks mennesker livet.

Les også: Havarikommisjonen gjør observasjoner på ulykkesstedet i Alta sammen med politiet

Setter alle helikoptrene på bakken

Helikopterselskapet Helitrans setter alle sine 25 helikoptre midlertidig på bakken etter helikopterstyrten.

Ulykkeshelikopteret av typen AS350 (senere omdøpt til H125) som leies og opereres av Helitrans, er eid av selskapet Skjolden Cruisekai AS, som drives av investoren Oddvar Røysi.

– Det var flunkende nytt, og del av en flåte på til sammen sju helikoptre av samme type som vi kjøpte inn i juni, forteller Røysi til Aftenposten. Han har ingen formening om hva som kan ha vært årsaken til ulykken.

Bidrar

Helitrans fikk søndag morgen beskjed om at deres pilot, en svensk statsborger, omkom i ulykken.

– Det er veldig vondt. Det er ikke så mye annet å si enn at dette er tunge tider, sier Helitrans-leder Richard A. Simonsen til Dagbladet.

Selskapet har opprettet et kriseteam for å ivareta pilotens kolleger.

Han og fire andre personer fra selskapet reiser søndag til Alta for å bistå med det de kan.

I en epost til NTB søndag skriver flyprodusenten Airbus Helicopters at de sender et teknisk team til stedet som vil yte all ønsket støtte til Statens havarikommisjon.

– Alle oss i Airbus Helicopters er svært triste over denne hendelsen. Våre dyptfølte tanker er med alle berørte, skriver flyprodusenten.

Les også

Helitrans setter alle helikoptrene på bakken etter Alta-ulykken

Kommentarer til denne saken