*Nettavisen* Nyheter.

Hellas: - Vi har ikke penger til brød engang

PROTEST: Flere tusen mennesker protesterte mandag. Bankene er stengt denne uken, og flere frykter for konsekvensene det vil få. Foto: Petros Karadjias (Scanpix)

Pensjonistene i Hellas får kun ta ut 1000 kroner i uka.  Følg utviklingen i Hellas live her!

30.06.15 11:06

- Jeg kom hit klokken fire i morges for å få ut pensjonen min. Jeg har ikke bankkort, jeg aner ikke hva som skjer. Vi har ikke engang nok penger til å kjøpe brød, sier Anastasios Gevelidis (74) til telegraph.co.uk.

Mandag stengte de greske bankene, i frykt for å tømmes for penger av grekere som er bekymret for sparepengene sine.

Åpner bankene - delvis
Greske banker åpner onsdag, men kun for at pensjonister uten bankkort skal få utbetalt pensjonen sin, opplyser finansdepartementet i Aten.

LES mer: Hellas åpner banker for pensjonsuttak onsdag

Ifølge meldingen vil 1.000 banker holde åpent fra onsdag og resten av uken for å sikre at pensjonister som ikke kan bruke minibankautomater får pengene sine, skriver NTB.

Pensjonister vil hver og en kunne ta ut 120 euro, rett i overkant av 1000 norske kroner, av banken denne uken.

FØLG utviklingen i Hellas direkte i live-vinduet nederst i artikkelen.

Bankkollaps
Det er ventet at bankene vil holde stengt fram til 6. juli for alle andre tjenester.

Kapitalkontrollen som er innført av den greske regjeringen, skal hindre at bankene blir tømt for penger av folk som vil sikre sparepengene sine mot en såkalt grexit. Grekere får nå kun lov til å ta ut 60 euro fra minibanker per dag.

Turister skal ifølge myndighetene kunne ta ut penger fra minibanker som normalt i tråd med egne bankers uttaksbegrensninger.

LES også: Greske myndigheter gjør alt for å berolige turister
OG her: Kontantkrisen tvinger Akropolis til å godta bankkort

Klikk på bildet for å forstørre.

VANSKELIG: Hellas' statsminister Alexis Tsipras advarer kreditorene mot å presse landet ut av eurosonen. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix

Klikk på bildet for å forstørre.

STENGTE: Minibanker og banker holdes stengt - det er kun mulig for grekere å ta ut 60 euro i uka, for pensjonister det dobbelte. Bankene er ventet stengt frem til neste uke. Foto: Yannis Behrakis (Reuters / NTB Scanpix)

Fakta

Utviklingen av Hellas-krisen


Produserer lite selv
Mange grekere sier de merker alvoret i situasjonene.

- Vi er rævkjørt. Den greske økonomien er ikke produksjonsbasert, den er sterkt avhengig av import av varer og råvarer. I andre land der lignende kapital-kontroll har blitt gjennomført, holdes vanligvis forretninger utenfor, men ikke denne gang. Kan vi ikke gjøre elektroniske transaksjoner, så er vi snart tomme for basis-varer, sier presidenten for Hellas kommersielle union, Constantine Michalos.
Mandag protesterte 20.000 grekere i Atens gater, mot landets internasjonale kreditorer.

«Våre liv tilhører ikke kreditorene!» sto det på et banner som noen av demonstrantene bar i protesten foran den greske nasjonalforsamlingen. Andre hadde det enkle budskapet «nei» eller «ikke gi opp».

Truer med rettslig kamp
Hellas' finansminister Yanis Varoufakis truer også med en rettslig kamp mot EU dersom landet kastes ut av eurosonen, selv om regjeringen har sagt at den ikke kan betale avdraget til IMF tirsdag.

– EU-traktatene har ingen bestemmelser for utestengelse fra eurosonen, og vi nekter å akseptere det, sier Varoufakis i et intervju med Daily Telegraph.

LES her: Varoufakis truer EU med rettslige skrittNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.