Gå til sidens hovedinnhold

Hellas-asylsøkere fra Moria-leiren vil få vaksine-tilbud etter behov

Syv syriske familier ankommer Norge onsdag. UDI og kommuneoverlegen forsikrer om at eventuelle asylsøkere i risikogrupper vil bli prioritert til å få vaksine.

Onsdag ettermiddag ankom 35 asylsøkere fra Hellas til Norge. De 35 er blant de 50 asylsøkerne som regjeringen besluttet å hente fra Hellas etter at Moria-leiren brant i fjor. Alle skal etter planen få behandlet sine asylsøknader etter tre uker. I første omgang blir asylsøkerne plassert i karantene ved Utlendingsdirektoratets (UDI) ankomstsenter i Råde.

Les også: Utsatt norgesreise for Moria-flyktningene etter smitteutbrudd

- Får vaksine-tilbud etter behov

Asylsøkerne er sårbare syriske familier med barn. Både UDI og kommuneoverlegen i Råde sier at asylsøkernes helsebehov vil bli ivaretatt, og at de vil få tilbud om vaksine etter behov.

- Asylsøkerne bor på Nasjonalt ankomstsenter de første tre ukene etter at de har kommet til Norge. Her vil de være i innreisekarantene i ti dager i tråd med helsemyndighetenes retningslinjer, sier skriver senior kommunikasjonsrådgiver i UDI, Hanne Rygh Holter, i en e-post til Nettavisen.

- Det er kommunene der asylsøkerne bor som har ansvar for å ivareta helsetjenestene deres, og asylsøkere har rett til helsehjelp på lik linje med andre innbyggere i kommunen. Skulle det være noen av de som befinner seg der som faller inn under kriteriene for vaksinering, vil de få tilbud om vaksine, opplyser Holter.

Les også: Regjeringen svarer på Moria-kritikk

- Ganske tydelig hvem som skal få

Kommuneoverlegen i Råde bekrefter overfor Nettavisen at asylsøkerne ved Nasjonalt ankomstsenter vil få tilbud om vaksine på lik linje med alle andre i kommunen.

- Kommunens ansvar er ganske tydelig på hvem som skal få vaksiner, og da følger vi Folkehelseinstituttets retningslinjer, enten det er folk med fast bopel eller uten fast bopel som er i kommunene. Det gjelder også dem på Nasjonalt ankomstsenter, sier kommuneoverlege Sarah Frandsen Gran til Nettavisen.

Gran vil ikke kommentere hvorvidt det er noen blant asylsøkerne som faller inn under risikogruppen.

Les også: Følelsesstyrt Moria-hjelp rammer flere tusen andre flyktninger i nabolandene

- 50 er ikke nok

De resterende 17 asylsøkerne blir hentet til Norge ved et senere tidspunkt. Regjeringen har tidligere stilt krav om at de 50 som blir plukket ut til å hentes til Norge, er sårbare familier som med stor sannsynlighet kvalifiserer for oppholdstillatelse.

Regjeringen har fått krass kritikk fra flere hold for at de ikke henter flere enn 50 asylsøkere fra Hellas.

I september var det flere hundre som demonstrerte utenfor Stortinget med krav om å hente flere enn bare 50 asylsøkere.

- Tatt altfor lang tid

Flyktninghjelpen sier i en uttalelse at det er bra at asylsøkerne endelig ankommer Norge, men mener det er altfor få som hentes til Norge, og at det har tatt altfor lang tid. Det har snart gått et halvt år siden regjeringen kunngjorde at de skulle hente 50 asylsøkere fra Hellas.

- Når Europa ikke evner å finne bedre felles løsninger og byrdefordeling, mener vi at Norge som en viktig humanitær aktør bør ta på seg en lederrolle og ta imot flere. Norge har kapasitet og mulighet til å ta imot flere flyktninger enn 50, noe et bredt engasjementet i denne saken fra folk og kommuner har vist, sier sjef for Flyktninghjelpens beredskapsstyrke NORCAP, Benedicte Giæver, i en uttalelse onsdag.