Hellas sier de har fullført arbeidet med å utvide grensegjerdet mot Tyrkia med 40 kilometer. De har også installert overvåkingsutstyr langs grensen – for å forhindre at potensielle asylsøkere får krysse grensen til Europa etter at Taliban tok over makten i Afghanistan.

I alt strekker grensemuren seg omkring 48 kilometer på Hellas’ side av grensen mot Tyrkia.

Talibans overraskende fremmarsj, som forrige uke endte i at de tok kontroll over hele Afghanistan, har fått flere til å frykte en flyktningsituasjon lik den man så i 2015.

I 2015 flyktet over en million mennesker fra krig og fattigdom i Midtøsten.

– Vi kan ikke vente og være passive. Våre grense vil være sikret og ugjennomtrengelig, sa Hellas sin forsvarsminister, Michalis Chrisochoidis fredag, ifølge The Guardian.

Han sa landet har tatt disse grepene for å unngå å gjenta de scenene man så for seks år siden, ifølge avisen. Under flyktningkrisen var Hellas første stoppested på vei inn i Europa. Den gang reiste de flere videre, men 60.000 ble igjen i landet.

Les også: Moxnes: – Det tomme flyet fra Kabul er et bilde på regjeringens svik

Erdogan frykter flyktningbølge

Uttalelsen kommer samme dag som Tyrkias president Recep Erdogan oppfordret europeiske land til å påta seg ansvar for afghanske migranter.

– En ny bølge av flyktninger er umulig å unngå hvis ikke det tas nødvendige grep i Afghanistan og i Iran, sa Erdogan ifølge BBC.

EU-president med flyktningbønn

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ber medlemslandene om å ta imot de afghanske flyktningene som evakueres fra Kabul. Hun lover økonomisk støtte.

– Til dem som ikke kan dra tilbake eller bli hjemme, er vi nødt til å tilby alternativer, sa von der Leyen under et besøk på et mottakssenter i Spania for afghanske EU-ansatte.

– Det betyr at vi først må tilby juridiske og trygge ruter globalt, organisert av oss, til dem som trenger vår beskyttelse, sier EU-sjefen.

Hun legger til at alle medlemsland som har hatt kontorer i Afghanistan, må opprette tilstrekkelige kvoter slik at de som trenger beskyttelse etter Talibans maktovertakelse, får det. Kommisjonen står klar til å bidra økonomisk med støtte til land som bosetter flyktninger, forsikrer hun.

Les også: Tusenvis av afghanere venter fortsatt utenfor flyplassen

Tar imot flyktninger

På andre siden av Atlanterhavet er mange amerikanere positive til å ta imot flyktninger fra Afghanistan.

President Joe Biden har lovet opphold til alle afghanere som har jobbet for amerikanske styrker og myndigheter.

Ifølge The New York Times har over 300.000 afghanere jobbet for USA i Afghanistan gjennom de nesten 20 årene de har vært militært til stede i landet.

USAs utenriksminister Anthony Blinken har uttalt at det er 11 land som har sagt seg villige til å bidra som mellomstasjon for flyktningene som skal til USA. Blinken har også sagt at 13 land stiller seg positive til å ta imot flyktninger fra Afghanistan.

Les også: Biden til amerikanere som fremdeles er i Afghanistan: Vi skal få dere hjem

Disse landene er: Albania, Canada, Chile, Colombia, Costa Rica, Kosovo, Mexico, Nord-Makedonia, Polen, Qatar, Rwanda, Uganda og Ukraina.

Land som Tyskland, Storbritannia, Tyrkia og Italia har også innledet storstilt evakuering, og i Berlin ble det lørdag opplyst at 2.000 afghanere var hentet ut. Italia opplyste at 1.000 var evakuert.

Splittet i flyktningspørsmålet

Flere republikanske guvernører har tatt til orde for at flyktningene er hjertelig velkommen i deres respektive stater.

Ifølge The Washington Post er kanskje noe overraskende Texas av statene som støtter det å ta imot migranter på flukt fra Taliban.

– Vi plikter å ikke etterlate folk til å dø i hendene på Taliban fordi de har hjulpet USA, sa den republikanske Texas-senatoren Ted Cruz, som tidligere har jobbet for å innføre strengere regler for flyktninger.

– Vi har aldri sett så mange frivillige som har lyst til å bidra. Vi har folk som ringer oss og sier: «Jeg har et ekstra soverom», eller «jeg er pensjonert og har et hus som står tomt». Folk forstår det menneskelige aspektet ved denne situasjonen og at folk har måttet flykte for livet. Så nå åpner folk dørene, sier Jacqueline Buzas som jobber ved et flyktningsenter i Texas, ifølge WP.

Les også: Hjelpeorganisasjoner ber Norge gå i dialog med Taliban

Andre republikanske politikere har uttalt seg i et ordelag som minner mer om det den tyrkiske presidenten har sagt, nemlig at situasjonen i Afghanistan kan utløse en flyktningkrise. Dette gjelder spesielt fløyen i partiet som fortsatt støtter Donald Trump til det fulle.

Den tidligere presidenten har ikke kommet med noen voldsomt utfyllende uttalelser vedrørende situasjonen som har oppstått i Afghanistan den siste tiden, men kom med en kort uttalelse onsdag. Den omhandlet et amerikansk fly som tok av fra Kabul, og var fylt opp med afghanske flyktninger.

– Dette flyet burde vært fylt opp med amerikanere. Amerika først!, sa Trump.