RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Flere av eurolandene er skeptiske til det greske reformforslaget og vi ha garantier for at det gjennomføres. Foto: Reuters / NTB scanpix
Flere av eurolandene er skeptiske til det greske reformforslaget og vi ha garantier for at det gjennomføres. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: Yannis Behrakis

Hellas møter «sunn skepsis»

Sist oppdatert:
De greske reformløftene møter en god dose skepsis blant de andre eurolandene. Det haster å overtale dem.

– Det vil bli ytterst vanskelige forhandlinger, spår Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble på vei inn til nok et hastemøte om Hellas.

I et sommerhett Brussel håper grekerne å overtale de 18 andre eurolandene til å innlede formelle forhandlinger om hvordan greske reformer i pensjoner, moms og skatter kan byttes mot en ny lånepakke på 53,5 milliarder euro.

Det er den tredje lånepakken en skakkjørt gresk økonomi må be om. Men Hellas har ingen enkel oppgave.

– Vi kan ikke stole på løfter, sier Schäuble til pressen.

– Det finnes fortsatt bekymringer og kritikk både mot innholdet i forslaget, men også når det gjelder det enda vanskeligere spørsmålet om tillit. Hvordan kan vi forvente at den greske regjeringen gjennomfører det den lover? spør eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

LES OGSÅ: Tsipras fikk støtte til reformer hos de folkevalgte

En taus gresk finansminister Evklid Tsakalotos på vei inn til nok et hastemøte om Hellas i Brussel lørdag. Der skulle han prøve å overtale eurosonen til å starte forhandlinger om et nytt låneprogram for Hellas. Foto: Reuters / NTB scanpix

Skepsis

Den greske regjeringen har fått mandat fra nasjonalforsamlingen i Aten til å gå med på flere innrømmelser. Men befolkningen har tidligere sagt et klart nei til lignende innstramminger i en folkeavstemning.

Flere av eurolederne tviler derfor på hvor forpliktet den venstreorienterte regjeringen er til å gjennomføre det den nå foreslår.

– Hvilke garantier kan vi få for at det blir omsatt til virkelighet? spør den østerrikske finansministeren Hans Jörg Schelling.

– Det finnes en sunn skepsis, konkluderer Edward Scicluna fra Malta.

LES OGSÅ: Hellas går med på kutt i bytte mot nye krisemidler

Fakta: Fakta om Hellas' reformforslag

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Nye momsreformer skal øke inntektene tilsvarende 0,25 og 0,5 prosent av BNP i 2015 og 1 prosent av BNP i 2016

* Merverdiavgiften økes til 23 prosent på flere områder, blant annet restaurantnæringen. For hotellnæringen økes merverdiavgiften til 13 prosent.

* Skattefordelene på de greske øyene fjernes, først på øyene med flest turister. Enkelte øyer som ligger langt unna fastlandet, vil imidlertid beholde skattefordelene.

* Pensjonsutgiftene reduseres tilsvarende 1 prosent av BNP. Solidaritetsbetalinger til de fattigste pensjonistene fases ut innen desember 2019, ett år tidligere enn planlagt.

* Pensjonsalderen økes til 67 år innen 2022.

* Selskapsskatten økes fra 26 til 28 prosent, nivået IMF har bedt om.

* Forsvarsutgiftene kuttes med totalt 300 millioner euro – først 100 millioner i 2015 og deretter ytterligere 200 millioner i 2016.

* Kampen mot skatteunndragelser trappes opp.

* Budsjettoverskuddet før renteutgifter skal ligge på 1 prosent i år, 2 prosent i 2016 og 3 prosent i 2017. (Kilder: The Guardian, Reuters, AFP)

Lettere til sinns

Stemningen før lørdagens euromøte var likevel bedre og «lettere til sinns enn tidligere», mener Luxembourgs Pierre Gramegna. Flere ministre mener å se reell vilje fra Aten til å få på plass en avtale.

– Vi gjør fremskritt. Vi ser det er vilje til å nå en avtale, sier EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis.

Søndag samles også topplederne i eurosonen for å diskutere grekernes avtaleforslag. Nøkkelen nå er rask gjennomføring fra Hellas' side, understreker EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.

– Det vil bygge tillit om de står i parlamentet neste uke og innfører i lovverket det de nå foreslår, sier irske Michael Noonan.

– Tidligere hjelpeprogrammer har fungert sånn at man reformerte skritt for skritt, for så å få gradvise utbetalinger. Sånn må det fortsatt være, mener Schäuble.

LES OGSÅ: Hellas starter kampen for nytt låneprogram

Håper på løsning

Norge håper maratonforhandlingene endelig kan finne sin løsning.

– Ingenting ville være bedre for Europa om Hellas får på plass de viktige reformene. Europa trenger Hellas, og Hellas trenger Europa, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB.

Det haster å få på plass et nytt låneprogram. Det greske bankvesenet er i ferd med å gå over ende, og allerede 20. juli må staten ut med 3,5 milliarder euro til Den europeiske sentralbanken.

Dekkes ikke den regningen inn, spøker det for grekernes fremtid i eurosonen.

LES OGSÅ: Merkel: – Haster med Hellas-løsning

Avis: Tyskland vurderer gresk «timeout»

Ett av scenarioene Tyskland ser for seg for Hellas, er en midlertidig grexit, skriver avisen Frankfurter Allgemeine.

Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble var ikke overdrevent optimistisk da han ankom det han anså som «ytterst vanskelige forhandlinger» om Hellas lørdag.

Ifølge Frankfurter Allgemeine har det tyske finansdepartementet laget et notat med to scenarioer for Hellas. Enten forbedrer grekerne reformforslaget sitt for å få en ny låneavtale, og skaffer til veie rundt 50 milliarder euro fra egen eiendom til å betale ned gjeld.

Eller så tar grekerne en «timeout» fra eurosamarbeidet. Det vil si en pause på minst fem år så landet kan restrukturere gjelden. Det siste alternativet tar imidlertid til orde for fortsatt EU-medlemskap og ytterligere europeisk bistand til veksttiltak og humanitære formål.

Ifølge nyhetsbyrået DPA er planene avklart med både statsminister Angela Merkel og visestatsminister Sigmar Gabriel. Men greske regjeringskilder avviser ifølge Reuters at et slikt scenario var fremmet på lørdagens møte.

– Alt vi trenger etter fem års forhandlinger om hvordan Hellas kan forbli i euroen, er fem års forhandlinger om hvordan de kan komme seg inn igjen, sukker den greske kommentatoren Nick Malkoutzis på Twitter.

LES OGSÅ: Søndag er siste sjanse for Hellas

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere