Hellas: Opposisjonsleder Meimarakis får regjeringsoppdrag

Hellas' statsminister Alexis Tsipras blir mottatt av president Prokopis Pavlopoulos for å levere sin avskjedssøknad. Lederen for det greske opposisjonspartiet Nytt demokrati, Vangelis Meimarakis, får fredag i oppdrag å danne ny regjering i Hellas.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras blir mottatt av president Prokopis Pavlopoulos for å levere sin avskjedssøknad. Lederen for det greske opposisjonspartiet Nytt demokrati, Vangelis Meimarakis, får fredag i oppdrag å danne ny regjering i Hellas. Foto: Alkis Konstantinidis (Reuters / NTB scanpix)

Lederen for det greske opposisjonspartiet Nytt demokrati, Vangelis Meimarakis, får fredag i oppdrag å danne ny regjering i Hellas.

21.08.15 04:09

Meimarakis får oppdraget fra Hellas' president Prokopis Pavlopoulos etter at statsminister Alexis Tsipras trakk seg torsdag. Han får tre dager på seg før oppdraget eventuelt blir sendt videre til det nest største opposisjonspartiet.

Meimarakis sa torsdag at han ville be om møte med de andre partilederne i nasjonalforsamlingen for å sondere mulighetene for å danne en ny regjering ut fra den sittende nasjonalforsamlingen og slik unngå nyvalg.

Lite sannsynlig

Slik nasjonalforsamlingen er sammensatt, er det imidlertid lite sannsynlig at han greier å snekre sammen en levedyktig koalisjon.

Tsipras ønsker nyvalg etter å ha levert regjeringens avskjedssøknad. Hellas' grunnlov sier imidlertid at opposisjonspartiene først skal bli spurt om de vil danne regjering når regjeringen går av under ett år etter valget.

– Det politiske mandatet vi fikk ved valget 25. januar, er utløpt. Nå må grekerne bli hørt, sa Tsipras i en TV-sendt tale torsdag kveld før han leverte regjeringens avskjedssøknad til Pavlopoulos.

Opprør i partiet

Tsipras er fortsatt populær blant grekerne, men de nye låneavtalene med landets kreditorer og reformkravene som følger dem, har ført til et opprør i statsministerens egne rekker.

I forrige uke stemte en stor del av Syrizas parlamentsgruppe nei til låneavtalen med EU, og Tsipras måtte ha støtte fra opposisjonen for å få det nødvendige flertall.

– Dagens nasjonalforsamling er ikke i stand til å danne en flertallsregjering eller en regjering som samler nasjonen, sa Tsipras i sitt møte med president Pavlopoulos.

I talen forsvarte Tsipras avtalen med kreditorene.

– Vi fikk ikke den avtalen vi ønsket, men det var den best mulige avtalen under omstendighetene, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.