Gå til sidens hovedinnhold

– Hellas skal presentere nye forslag tirsdag

Hellas' statsminister Alexis Tsipras og Tysklands statsminister Angela Merkel ble mandag enige om at Hellas skal legge nye forhandlingsforslag på bordet tirsdag, ifølge en gresk regjeringskilde.

Kilden, som ønsker å være anonym, ville ikke gi ytterligere detaljer fra telefonsamtalen mellom de to statslederne.

Tirsdag kveld holder eurogruppen et hastemøte med sine 19 medlemsland for å diskutere veien videre fra den greske folkeavstemningen, og det er ventet at Tsipras skal legge fram nye forslag under dette møtet.

Greske banker stengt lenger

Greske banker holder stengt minst et par dager til, opplyser bankkilder. Bankene skulle etter planen åpne igjen tirsdag.

Flere analytikere har imidlertid tidligere hevdet at det var usannsynlig at bankene ville åpne igjen så tidlig som tirsdag.

Mandag ettermiddag skal Den europeiske sentralbanken (ESB) trolig holde møte om nødlånene til Hellas, finansieringen som til nå har sørget for at bankene ikke har gått helt tomme for penger. Det ventes likevel at taket holdes på dagens nivå, mens man avventer forhandlingene som finner sted på hastetoppmøtet i eurogruppen tirsdag kveld.

LES OGSÅ: Hellas' finansminister går av

Tyskland vil diskutere bistand til Hellas

Humanitær bistand til kriserammede Hellas bør bli tema nå eurosonens ledere samles til toppmøte tirsdag, mener Tysklands økonomiminister Sigmar Gabriel.

– Vi må nå dekke deres behov. Folket der trenger hjelp, og vi bør ikke avvise dette bare fordi vi ikke er tilfredse med resultatet av folkeavstemningen, sier Gabriel.

– Jeg håper dette kan skje raskt og regner med at dette blir diskutert på toppmøtet, føyer han til.

Også president for EU-parlamentet Martin Schulz, som selv ba grekerne stemme «ja» i søndagens folkeavstemning, mener det er på tide å diskutere humanitær bistand til Hellas.

– Vanlige borgere, pensjonister, syke og barn skal ikke være dem som betaler prisen for den dramatiske situasjonen som regjeringen har brakt sitt land i, sier han.

Han mener bistanden blant annet kan bestå av nødlån til Hellas for å opprettholde et offentlig tjenestetilbud.

FN-ekspert: – Hellas klarer ikke flere kutt

Et overveldende flertall av grekerne sa nei i folkeavstemningen om kreditorenes krav om nye kutt og reformer.

Juan Pablo Bohoslavskij, FNs uavhengige ekspert på utenlandsgjeld, sier Hellas' kreditorer burde lagt større vekt på de internasjonale reglene om gjeld.

– Jeg har inntrykk av at EU har glemt at de internasjonale menneskerettighetene spiller og burde spille en nøkkelrolle i finanssektoren, sier Bohoslavskij, som jobber under FNs høykommissær for menneskerettigheter.

– Beskjeden fra grekerne er klar: Ingen flere innstramminger. Tallene viser at kutt ikke har fått landet på fote igjen, sier han.

LES OGSÅ: Solberg: – Krisen i Hellas påvirker hele Europa

Hektisk telefonaktivitet i EU om Hellas

EU-president Donald Tusk har holdt telefonmøter med euroledere mandag for å diskutere den vanskelige situasjonen i Hellas.

Etter at grekerne sa nei til kravene som kreditorene i EU og IMF stiller om reformer og kutt, er det uklart hvordan forhandlingene om en ny lånepakke kan finne sted.

Tusk skriver på Twitter at han har hatt telefonmøte mandag morgen med Mario Draghi i Den europeiske sentralbanken, president Jean-Claude Juncker i EU-kommisjonen, eurosjef Jeroen Dijsselbloem og Klaus Regling i eurosonens krisefond uten å gjøre innholdet i samtalen klart.

Tirsdag har Tusk kalt sammen til hastetoppmøte om Hellas i gruppen av 19 euroland.

EU-leder: Hellas' nei gjør ting vanskeligere

– Vi respekterer det greske folkets demokratiske valg. Men dessverre gjør nei-resultatet gapet større mellom Hellas og de andre eurolandene, sier EUs eurokommissær Valdis Dombrovskis til pressen i Brussel.

– Nei-et gjør dette vanskeligere og en løsning mer komplisert.

Han har ikke gitt opp å finne «en best mulig løsning».

– Om alle parter handler forsvarlig, er det mulig å finne en løsning, selv i denne kompliserte situasjonen.

Eurokommissæren understreker igjen at han mener stabiliteten i eurosonen som helhet ikke står i fare.

– Vi står rede til å gjøre det som trengs for å sikre den økonomiske stabiliteten i euroområdet. Vi har alt vi trenger for å håndtere situasjonen, sier han.

Tyskland ber Hellas handle

Det er opp til Hellas å komme med et nytt forslag til avtale for å holde landet i eurosonen, mener tyske myndigheter.

Ifølge Steffen Seibert, en talsperson for den tyske regjeringen, er det ikke lagt noe nytt grunnlag for gjeldsforhandlinger mellom Hellas og kreditorene.

– Døren er fortsatt åpen, sier han.

Samtidig gjentar en talsmann for Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble at det ikke er aktuelt med gjeldslettelser.

LES OGSÅ: BI-professor vil bruke oljefondet til å redde Hellas

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg