*Nettavisen* Nyheter.

Helnorske nettadresser i februar

I februar starter kappløpet om de helnorske nettadressene med æ, ø og å og samiske tegn.

20.06.08 11:01

Norid, organisasjonen som administrere de norske nettadressene (.no) har i dag offentliggjort tidsplanene for innfasing av æ, ø og å.

En serie rettssaker gjør det rimlig klart at selskaper som for eksempel Kværner har rett på kværner.no. Men den ny åpningen åpner et nytt kappløp om generelle adresser som for eksempel klær.no eller språk.no, skriver digi.no.

Mange bedrifter vil trolig velge å bruke et engelsk-vennlig nettadresse som sin hovedside og kanskje skaffe seg norske adresser som leder til hovedsiden. Norid understreker problemene med bruk av norske tegn.

"Det er grunn til å understreke at dette (de norske tegnene) åpner for en mulighet, men det er ingen som må ha domenenavn med nasjonale tegn. Foreløpig er domenenavn med standardtegn det sikreste, og de som velger domenenavn med nasjonale tegn anbefales å sørge for en egen utgave av navnet bare med standardtegn.

De nye domenenavnene vil ikke være like robuste i bruk som domenenavn med standardtegn. Siden domenenavnsystemet er internasjonalt, vil det nødvendigvis oppstå problemer ved utveksling av adresser med nasjonale tegn. Alle tegn kan ikke tastes inn fra alle tastaturer, og en del programvare - både e-postprogrammer og nettlesere - er foreløpig ikke utviklet for å kunne håndtere nasjonale tegn i adresser. Et helnorsk domenenavn, for eksempel blåbærsyltetøy.no, vil derfor kunne framstå som en uforståelig tekststreng i enkelte sammenhenger. På grunn av dette anbefaler Norid at de som velger å skaffe seg navn med nasjonale tegn også sørger for en utgave bare med standardtegn."

- Selv om det vil være begrensninger i bruken av domenenavn med nasjonale tegn, vil dette tilbudet helt klart gi nye muligheter når det gjelder lokal profilering av virksomheter. Overfor lokale markeder kan det ha betydning å kunne skrive et domenenavn på korrekt norsk, sier daglig leder i Norid, Hilde M. Thunem til digi.no.

Les hele saken hos digi.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.