RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helrød uke på børsen

Sist oppdatert:
Rentefrykten slapp taket, men ikke nok til å hindre nok en nedtur.
Det så lenge nitrist ut på børsen, men nedturen ble ikke fullt så ille som det så ut til. Likevel måtte børsen tåle fem dager med sammenhengende nedtur. Alle dagene denne uken ble helrøde og fredag var intet unntak.

Hovedindeksen bunnet ut ved lunsjtider og hentet seg noe inn mot slutten av dagen fra et fall på over 2 prosent. Fasiten viser at børsen falt 0,48 prosent til 483,08 poeng. Uken sett under ett viser en nedgang på 3,65 prosent.

Børsfallet den siste uken har ikke vært isolert til Oslo Børs. Rentenivået i flere land og områder har blitt hevet flere hakk denne uken og sammen med at renten på de tiårige statsobligasjonen passerte fem prosent har ført til globalt børsras. Spekulantene i USA, Asia og Europa er alle blitt rammet av børsfallet.

- Denne gangen er det stigende obligasjonsrenter og rentebekymringer som rammer aksjer, sier aksjestrateg Nick Nelson i UBS til Bloomberg News.

- Det er sannsynlig mer å gå på. Disse bullmarked-korreksjonene tenderer å beløpe seg til fem til ti prosent, presiserer Nelson.

Flere har tatt til ordet for at aksjemarkedet var på vei inn i en korreksjonsfase og at aksjemarkedet er blitt for høyt priset. Den amerikanske meglergiganten og investeringsbanken Morgan Stanley advarte sine kunder mot å være for eksponert mot aksjemarkedet og viste til tre indikatorer som slo ut på meglerhusets modell. Modellen viste at en korreksjon på rundt 14 prosent er forestående, men Morgan Stanley kunne ikke utelukket at det kunne bli mer alvorlig enn som så.

Det var første gang siden dotcom-boblen sprakk at indikatorene var så entydig negative og skepsisen spredte seg rundt i markedet.

Panteselskapet Tomra var virkelig i skuddet. Det var ikke noen selskapsspesifikke nyheter rundt Tomra, men utsikter til nye pantemuligheter i USA kan ha bidratt til oppgangen. Enkelte delstater i USA har vedtatt nye lover som er mer omfattende i forbindelse med panteanordningen. Det betyr at panteordningen omfatter flere typer flasker og andre oppbevaringstyper.

Tomra-aksjen endte fredagen med en opptur på 6,11 prosent til 53,80 kroner.

I begynnelsen av uken sendte PartnerTech ut en melding at Tomra gitt konsernet nye ordre. De nye ordrene har ifølge PartnerTech en årlig verdi på omkring 150 millioner svenske kroner. PartnerTech er dessuten blitt valgt til hovedleverandør av Tomras resirkuleringssentre.

Det andre panteselskapet på Oslo Børs, RePant, ble løftet 4,38 prosent til 8,35 kroner.

Aksjemarkedet tok også godt i mot nyheten om at TeleComputing ikke kommer til å kjøpe de to Stavangerbaserte selskapene Cegal og IT Arkitekten. Opprinnelig hadde de inngått en avtale om å kjøpe siddisene for til sammen 75 millioner kroner, men dette oppkjøpet ble droppet. Aksjen steg 6,13 prosent til 27,70 kroner.

Det var også bra fart i IT-selskapet Birdstep som steg 6,06 prosent til 14 kroner. Meglerhusene Christiania Securities og First var de største nettokjøperne med henholdsvis 43 og 23 prosent av nettokjøpene.

Det ble også opptur for oljeserviceselskapet CorrOcean. Selskapet meldte at de blar opp 2,22 milliarder kroner for Stavanger-selskapet Roxar. Finansieringen skal skje delvis gjennom emisjoner, konvertible obligasjonslån og langsiktige banklån. Tegningskursen ved emisjonene ligger på 6 kroner per aksje. CorrOcean endte opp 4,75 prosent til 6,40 kroner.

Oljeprisen beveget seg ned mot 70 dollar fatet, men fallet ble motvirket av at dollaren krøp oppover. Da Oslo Børs tok helgen kostet et fat nordsjøolje med levering i juli 70,05 dollar fatet, men en dollar kostet 6,06 kroner.

Statoil og Norsk Hydro falt 0,30 prosent til 165,50 kroner og 0,47 prosent til 214 kroner. Telenor og Yara ble løftet 0,67 prosent til 112,50 kroner og 0,29 prosent til 171,25 kroner.


USA-børsene kryper oppover

Industriindeksen tar igjen noe av det tapte og stiger 0,22 prosent til 13.296,15 poeng fredag ettermiddag. Den brede S&P 500-indeksen klatrer 0,09 prosent til 1.492,10 poeng, mens teknologitunge Nasdaq er opp 0,17 prosent til 2.545,77 poeng.

Det amerikanske aksjemarkedet har opplevd et markant fall de siste dagene. Investorene på Dow Jones har de tre siste dagene måttet tåle et fall på 400 poeng. Drevet av rentefrykt og forventninger om høyere inflasjon har de amerikanske børsene deltatt i det globale børsfallet.

Nedgangen på de globale børsene har kommet samtidig med at renten på de tiårige statsobligasjonene har passert 5 prosent. I den elektroniske handelen har de rentene steget til 5,25 prosent fredag morgen. Siden har renten falt noe tilbake og ligger på 5,185 prosent. Når rente på statsobligasjonene stiger går det utover aksjemarkedet.

Veksten i både USA og i resten av verden har vært oppløftende og dette har sendt renten i Kina, Asia og Europa oppover.

Den amerikanske produsenten av halvledere, National Semiconductor, har meldt at resultatet falt med 24 prosent. Dette var langt bedre enn hva markedet hadde ventet og sammen med kunngjøringen om at selskapet skal kjøpe tilbake egne aksjer for 2 milliarder dollar sender det aksjen opp 9 prosent.

I april var handelsunderskuddet i USA på 58,5 milliarder dollar. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at handelsunderskuddet skulle ligge på 63,3 milliarder dollar i året fjerde måned.

Eksporten økte med 0,2 prosent til 129,49 milliarder dollar, mens importen falt med 1,9 prosent til 187,98 milliarder dollar.

Flatt i USA

Dow Jones Indicative er ned 0,52 prosent, mens de mer anvendelige aksjefuturene Nasdaq-futuren og S&P 500-futuren er marginalt opp.

Det amerikanske aksjemarkedet har opplevd et markant fall de siste dagene. Investorene på Dow Jones har de tre siste dagene måttet tåle et fall på 400 poeng. Drevet av rentefrykt og forventninger om høyere inflasjon har de amerikanske børsene deltatt i det globale børsfallet.

Veksten i både USA og i resten av verden har vært oppløftende og dette har sendt renten i Kina, Asia og Europa oppover.

I april var handelsunderskuddet i USA på 58,5 milliarder dollar. Økonomene ventet ifølge Bloomberg News at handelsunderskuddet skulle ligge på 63,3 milliarder dollar i året fjerde måned.

Eksporten økte med 0,2 prosent til 129,49 milliarder dollar, mens importen falt med 1,9 prosent til 187,98 milliarder dollar.

Nitrist børsstart

Fallet i aksjemarkedet fortsetter.

Oslo Børs går rett i rødt fredag morgen. Hovedindeksen faller 1,63 prosent til 477,48 poeng.

Igjen er det økte renter som bidrar til børsfallet. På Wall Street ble det en kraftig nedtur mot slutten av handelen torsdag kveld og dette har forplantet seg til både Asia og Europa. Rentene i obligasjonsmarkedet økte betraktelig og har passert fem prosent. Dette slår rett ut i aksjemarkedet som får sterk konkurranse av rentemarkedet og obligasjonsmarkedet som alternative investeringer.

Selv om oljeprisen holder seg stabilt høyt på nær 71 dollar fatet faller oljetungvekterne. Statoil og Norsk Hydro er ned 1,36 prosent til 163,75 kroner og 1,16 prosent til 212,50 kroner.

Det er likevel flere av storvekterne som gjør det dårligere. Orkla er ned 1,98 prosent til 99 kroner, Telenor tynges også og faller 1,57 prosent til 110 kroner. Nedturen fortsetter for tankrederiet Frontline som er ned 3,69 prosent til 248 kroner.

- Jeg vil si det så enkelt at jeg har anbefalt salg av Frontline siden aksjen lå i 180 kroner. Da er det to veier å gå; det ene er å si at jeg tok feil og markedet hadde rett, eller så kan jeg påpeke at om prisingen var voldsom da, så er den jo mye mer krevende nå, sier SEB Enskilda-analytikeren Ole G. Stenhagen til Finansavisen.

Oljeserviceaksjene er også under press. Acergy faller 2,57 prosent til 123 kroner og får følge av Petroleum Geo-Service som faller 1,33 prosent til 146,75 kroner.

Blant de svakeste aksjene er bioteknologiselskapet DiaGenic som faller 7,59 prosent til 5,60 kroner. Aker American Shipping faller 5,88 prosent til 112 kroner.

TeleComputing stiger 6,51 prosent til 27,80 kroner, men det er verdt å merke seg at kun 1.500 aksjer er omsatt.

Oljeserviceselskapet CorrOcean blar opp 2,22 milliarder kroner for Stavanger-selskapet Roxar. Finansieringen skal skje delvis gjennom emisjoner, konvertible obligasjonslån og langsiktige banklån. Tegningskursen ved emisjonene ligger på 6 kroner per aksje. CorrOcean stiger 3,44 prosent til 6,32 kroner.

Børsuroen fortsetter

For andre dag på rad faller de asiatiske børsene tilbake på frykt om renteutviklingen i USA. Høyere inflasjon enn ventet har fått frem skeptikerne i det amerikanske aksjemarkedet.

Investorene venter videre at rentenivået i hele verden skal opp, noe som er negativt for aksjemarkedet. I morgentimene fredag var Morgan Stanleys asiaindeks ned 1,5 prosent, mens Nikkei-indeksen i Tokyo var ned 1,6 prosent. Også markedene i Australia, Sør-Korea, Hongkong, Singapore, Indonesia og New Zealand var ned over 1 prosent.


Den kinesiske CSI 300-indeksen var en av få indekser i regionen som hadde oppgang.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere