RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helsearbeidere blir syke av å hjelpe syke

Oslo (NTB): To av tre store helseforetak her i landet bryter arbeidsmiljøloven, ifølge en ny rapport. Arbeidstilsynet mener at mange helsearbeidere egentlig burde ha vært sykmeldt.

Arbeidstilsynet har undersøkt forholdene ved 27 helseforetak. 18 av foretakene har fått varsel om pålegg. Tilsynets hovedfunn er at det er for lite tid og ressurser i forhold til arbeidsoppgavene.

- Mange som står i jobb, burde vært sykmeldt. Disse helsearbeiderne blir alvorlig sykmeldt på sikt, sier prosjektleder for undersøkelsen Pål Lund til Vårt Land.

Ifølge rapporten brytes arbeidsmiljøloven ved at tidspresset er blitt kraftig forverret de siste årene. Arbeidsoppgavene er for store i forhold til tid og ressurser, og én av fire har fått belastningsskader på grunn av arbeidssituasjonen.

Skader og sykdom blant de ansatte blir ikke forebygd, og arbeiderne opplever uheldige fysiske og psykiske belastninger. Dessuten mangler det kartlegging av farer og problemer i arbeidssituasjonen, ifølge rapporten.

Situasjonen er spesielt alvorlig fordi myndighetene varsler større behov for helsearbeidere i framtiden, mener Lund.

- Hvis sykmeldingene går opp og personell må pensjoneres tidligere, mister vi sårt tiltrengt arbeidskraft, sier Lund.

Dette vil dermed gå ut over alle ved at belastningen blir større for dem som fortsetter i arbeidet, mens arbeidsgiverne får problemer med å koordinere virksomheten og pasientene får dårligere pleie, mener han. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere