Gå til sidens hovedinnhold

Helsearbeidere tas ut i streik: – Vil ikke ramme koronahåndteringen

7390 ansatte landet over, deriblant mange helsearbeidere, tas ut i streik. Unio lover at det ikke skal ramme koronahåndteringen.

Meklingen førte ikke fram mellom KS og Unio, noe som fører til at Unio tar ut 7390 lærere og helsearbeidere i streik fra torsdag.

- Umulige å innfri

- Deres krav var umulige å innfri, sier forhandlingsleder i KS, Tor Arne Gangsø, ifølge en melding på ks.no.

KS konstaterer at flertallet sa ja, men at Unio går til streik.

KS sier seg glad for «en løsning som sikrer kjøpekraften for kommunalt ansatte».

- Unio takket nei til dette, og velger å gå til streik i en krevende situasjon for landet. Deres krav var umulig å innfri, sier Gangsø.

Kommentar: Streiker mot lønnstilbud på 22.000 kroner

Unio: - For dårlig

- Lønnstilbudet fra KS er for dårlig. Vi krever en klar reallønnsvekst. Kommunene mangler kvalifiserte folk, spesielt sykepleiere og lærere. KS må ta dette samfunnsproblemet på alvor og gi et anstendig tilbud som kan bidra til å gjøre yrkene mer attraktive, skriver Unio på Twitter.

Steffen Handal, som er leder i Unio kommune, sier at deres streikeuttak ikke skal ramme koronahåndteringen. Alle som jobber med testing, smittesporing og vaksinering er unntatt streik, skriver NRK.

– Det er selvfølgelig ekstra vanskelig å streike i en pandemi. Til vanlig rammer streik en tredjepart dessverre, og i dette tilfellet kan det være ekstra vanskelig fordi det er en pandemi, sier Handal.

I første omgang vil streiken berøre rundt 13 kommuner og 9 fylkeskommuner, deriblant en rekke skoler og helseinstitusjoner i Bergen, Bodø, Bærum, Kristiansand, Stavanger, Trondheim og Ålesund.

I Trondheim er store deler av kommunen berørt, og 820 ansatte er tatt ut i rundt en firedel av kommunens enheter. Organisasjonsdirektør Elin Rognes Solbu i kommunen sier at streiken medfører ulemper for mange, men at koronahåndteringen går som vanlig.

– Streiken berører de fleste av kommunens tjenesteområder, men i særlig grad oppvekstområdet. Det innebærer blant annet at mange skoler og barnehager vil ha redusert eller ikke noe tilbud, sier Solbu.

(©NTB)

Les også: Skoler over hele landet rammes av streik: Streikeviljen større enn på mange år

Se Twitter-meldinger fra partene etter bruddet: