Over 45.000 koronasmittede er hittil døde i USA, men landets helsedirektør frykter at det kan komme en ny og enda verre smittebølge senere i år.

Alltid oppdatert: Her er siste nytt om korona-krisen

Robert Redfield, som leder Centers for Disease Control and Prevention (CDC) i USA, ber amerikanerne forberede seg på det verste og ta influensavaksine når den sesongen nærmer seg.

Redfields største skrekk er at koronasmitten skal skyte ny fart og helsevesenet bli overveldet når den årvisse influensasesongen inntreffer.

– Det er en mulighet for at virusets angrep på landet vårt neste vinter faktisk vil bli enda mer vanskelig enn det vi nå har opplevd, sier han til Washington Post.

– Da kommer vi til å ha både en influensaepidemi og en koronavirusepidemi på samme tid, sier han.

Hardt rammet

Rundt 820.000 amerikanere har til nå fått påvist koronasmitte og tallet på døde passerte onsdag 45.000.

New York er aller hardest rammet og har alene nærmere 20.000 dødsfall, noe som tilsvarer over 100 per 100.000 innbyggere. Norge har til sammenligning 3,4 dødsfall per 100.000 innbyggere.

Her kan du se en video av helsearbeidere fra rundt om i landet som er på vei på jobb i New York etter at de meldte seg frivillig. For mange av dem var dette siste dagen på jobb i NY, og på vei til jobben fikk applaus av politiet:


Amerikanske helsemyndigheter opplyste tirsdag at de første koronadødsfallene i landet fant sted alt i februar, flere uker tidligere enn antatt.

Ifølge Redfield ankom koronaviruset USA omtrent samtidig med at influensasesongen, som i seg selv er en stor belastning for det amerikanske helsevesenet, var over.

Uante konsekvenser

Dersom koronaviruset hadde begynt å spre seg før influensasesongen var over, kunne det ha fått uante konsekvenser, medgir Redfield.

– Det ville ha vært virkelig, virkelig, virkelig, virkelig vanskelig for helsevesenet å håndtere, sier han til Washington Post.

– Ved å ta influensavaksine før neste sesong, blir det kanskje en sykehusseng tilgjengelig for moren eller bestemoren din som kan få koronaviruset, sier CDC-sjefen.

Trump: - CDC-direktøren ble totalt feilsitert

Onsdag ettermiddag har president Donald Trump lagt ut en Twitter-melding om CDC-sjefen der han hevder Redfield er feilsitert i et CNN-intervju.

Det er uklart om det er det er intervjuet om influensa Trump viser til, siden intervjuet av CDC-sjefen ble gjort av Washington Post og ikke CNN. Intervjuet med Redfield ble likevel gjengitt av CNN.

- CDC-direktøren ble totalt feilsitert av Fake News @CNN om Covid 19. Han vil komme med ut en uttalelse, skriver Trump på Twitter.

CNN melder også på onsdag at det i august kan komme flere amerikanske dødsfall enn forverret, men at den neste bølgen i vinter kan bli enda verre.

Der viser de til at man har oppjustert antall personer man tror vil dø av koronaviruset frem til august i år i USA med 10 prosent, fra 60.000 til 66.000.

President Donald Trumps administrasjon anslo på et tidspunkt at mellom 100.000 og 240.000 amerikanere kom til å dø som følge av koronasmitte.