RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Helsedirektoratet anbefaler å ta imot sårede palestinere

Den norske legen Mads Gilbert er i Gaza by for å hjelpe til på Shifa-sykehuset. Helsedirektoratet mener bruk av norsk helsepersonell kan være et av alternativene for å hjelpe sårede palestinere.
Den norske legen Mads Gilbert er i Gaza by for å hjelpe til på Shifa-sykehuset. Helsedirektoratet mener bruk av norsk helsepersonell kan være et av alternativene for å hjelpe sårede palestinere. Foto: Privat (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Regjeringen anbefales å ta imot sårede palestinere fra Gazastripen. Økonomisk støtte, utlån av helsemateriell og utsendelse av helsepersonell også kan være aktuelle tiltak.

Verdens helseorganisasjon (WHO) ba i forrige uke om hjelp til palestinerne på Gazastripen. WHO omtaler situasjonen som en humanitær krise. WHOs bønn om hjelp førte til at norske myndigheter ba Helsedirektoratet finne ut av hva Norge kan gjøre.

I et brev til Helsedepartementet skisserer Helsedirektoratet flere alternativer, skriver Klassekampen.

Direktoratet mener at det «foreligger en humanitær krise på Gaza som har flere aspekter» og påpeker behov for medisinsk utstyr, avlastning av sykehus- og helsepersonell. Direktoratet mener at norsk økonomisk støtte kan være et «svært aktuelt tiltak».

Videre mener Helsedirektoratet at Norge kan låne ut helsemateriell fra et lager som direktoratet disponerer. Et annet alternativ kan være å sende helsepersonell fra de regionale helseforetakene. Disse kan inngå som team i to grupper og som står reiseklare innen 24 timer, foreslår Helsedirektoratet.

Det siste alternativet er å sende sårede palestinere til Norge, men det er ifølge Klassekampen foreløpig uklart om regjeringen ønsker å gå for en slik løsning.

Helsedepartementet viser til Utenriksdepartementet.

Økonomisk bistand

- Det vi har gjort i første omgang er å gi 30 millioner kroner til humanitær innsats på Gazastripen. De pengene går i hovedsak til akutt medisinsk hjelp. Dette har vi valgt å kanalisere til organisasjoner som er operative på bakken, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl i UD.

Hun sier norske myndigheters prioritet nummer én er å få hjelp inn på Gazastripen og gi behandling til de sårede der.

- I tillegg vurderer norske myndigheter løpende andre bidrag, deriblant innspillene fra Helsedirektoratet, sier Sehl.

Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland mener at norske myndigheter bør tenke nøye gjennom om frakt av sårede palestinere til Norge er det mest effektive. Han mener at innkjøp av utstyr og behandlingsplasser i nærområdet i de fleste tilfeller vil være den beste løsningen.

Norske leger

To norske leger, Mads Gilbert og Erik Fosse, er denne uken på plass på Shifa-sykehuset i Gaza by for å bistå palestinsk helsepersonell. Gilbert sa til NTB natt til mandag at det er hjerteskjærende å se utmattede foreldre komme til sykehuset med sårede barn i hendene, og han betegnet det som frustrerende at det er mangel på medisinsk utstyr.

- Det er en utrolig vanskelig situasjon, også her ved Shifa-sykehuset. Det er akutt mangel på alt fra medikamenter til medisinsk utstyr, fra intravenøs væske til nål og tråd til å sy de sårede med, sa Gilbert.

- Tilstanden er nå ved bristepunktet og Shifa blir på mange måter drevet som et feltsykehus. Det burde være helt åpenbart for alle at forsyningslinjene hit må holdes åpne, sa han videre. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere