Den indiske varianten bekymrer Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet. Det kommer frem i et av deres oppdrag for Helse- og omsorgsdepartementet.

«Per nå kan det fremstå som om det er behov for tyngre tiltak for å bremse spredning av den indiske varianten enn eksempelvis av den britiske varianten. Dersom den indiske varianten får feste i Norge kan det derfor bli krevende å gjennomføre en nedtrappingsplan som planlagt», skriver de i dokumentet.

Det var BT som meldte om saken først. Helsedirektoratet bekrefter overfor avisen at nedtrappingsplan er det samme som gjenåpningsplanen.

Det er spesielt smittsomheten som gjør varianten fryktet:

«Den eksponentielle veksten kan indikere at den indiske varianten er mer smittsom enn den britiske, og den indiske varianten har nå overtatt i India», står det i dokumentet.

FHI og Helsedirektoratet frykter også at dagens vaksiner i verste fall kan ha mindre effekt mot varianten.

Flere tilfeller

Det har vært flere ulike enkelttilfeller av importsmitte som er bekreftet indisk virusvariant i Norge.

Denne uken ble det kjent at en ansatt ved ved UiB har fått påvist den indiske varianten, melder BT.

Les også: Dobbelt så mange kan ha dødd av korona

Fire ansatte på instituttet er smittet av covid-19 og det mistenkes at disse fire også er smittet av mutanten. Svar er forventet i neste uke.

Flere personer fra samme familie i Ås i Follo har også fått påvist den indiske varianten av koronavirus.

Ås Avis skrev 29. april at en person testet positivt på korona på Gardermoen etter å ha kommet tilbake fra reise til India.

Les også: FHI om koronavaksine til barn: - Vi konkluderer kanskje i juni

Kommuneoverlege Sidsel Storhaug bekrefter nå overfor avisen at flere personer i samme familie har testet positivt.

– Det er nå klart at personene som har testet positivt i forbindelse med turen til India, er smittet med den indiske, muterte varianten av koronaviruset. Vi har kontroll på situasjonen, opplyser Storhaug.

Regjeringen strammer inn

Regjeringen besluttet fredag å utvide kravet om karantenehotell til å gjelde for alle reisende fra alle land utenfor Schengen/EØS.

– Selv om smitten er på vei ned i Norge og i mange europeiske land, ser vi at det er en alvorlig situasjon ellers i verden. For å begrense risikoen for importsmitte blir hovedregelen nå at også alle som kommer til Norge fra land utenfor EØS/Schengen skal i karantene på karantenehotell, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland (H) i en pressemelding.

Les også: Brukte koronastøtte på gigantisk blekksprut

Covid-19-forskriften endres slik at reglene for reisende fra Bangladesh Irak, India, Nepal og Pakistan nå utvides til å gjelde alle land utenfor EØS og Schengenområdet.