*Nettavisen* Nyheter.

Helsedirektoratet distribuerer coronavirus-plakater på syv språk

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har hengt opp plakater på blant annet Oslo S med litt informasjon i forbindelse med coronaviruset. Det er skrevet på norsk, engelsk og kinesisk.

Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet har hengt opp plakater på blant annet Oslo S med litt informasjon i forbindelse med coronaviruset. Det er skrevet på norsk, engelsk og kinesisk. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Foto: Ørn E. Borgen (NTB scanpix)

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) har distribuert plakater med smittevernråd om coronaviruset til reisebransjen i Norge.

Informasjonsplakatene er tiltenkt reisende som kommer til Norge, eller personer som er i kontakt med turister eller andre reisende.

Les også: Ytterligere 64 har dødd av coronaviruset

Helsedirektoratet og Folkehelseinstituttet (FHI) oppfordrer flyplasser, havner og andre aktører innen reisevirksomhet om å distribuere og synliggjøre plakatene for reisende.

Helsedirektoratet opplyser til Nettavisen at flere flyplasser i Norge allerede har gjort plakatene synlig ved å vise dem fram digitalt på storskjerm. Det er også hengt opp fysiske plakater på flere togstasjoner, deriblant Oslo S.

Les også: Første corona-dødsfall utenfor Kina meldt på Filippinene

På syv språk

Plakatene var i utgangspunktet skrevet på norsk, engelsk og kinesisk. Nå utvider Helsedirektoratet med ytterligere fire språk - russisk, rumensk, litauisk og polsk – for å rette seg inn mot yrkessjåfører som kommer til Norge, får Nettavisen opplyst fra Helsedirektoratet.

Informasjonsplakatene kan lastes ned på sidene til Helsedirektoratet.

BaneNor opplyser til P4 at de er godt i gang med å henge opp informasjonsplakatene på landets togstasjoner.

Helsedirektør Bjørn Guldvog sier til radiokanalen at målet er å opplyse alle reisende.

– Vi ønsker at alle reisende og hele befolkningen skal være klar over hva de skal gjøre dersom de mistenker smitte. Jo bedre kunnskap de har om hva som er riktig, jo mindre frykt blir det også, sier Guldvog til P4-nyhetene.

Plakatene inneholder generelle råd til reisende.

«Personer som utvikler tegn på luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra Hubei-provinsen i Kina, bør ringe lege. Dette gjelder også personer som nylig har hatt kontakt med reisende fra Hubei-provinsen,» lyder rådene fra norske helsemyndigheter.

- Ring før du oppsøker hjelp

«Tegn på luftveisinfeksjon kan være feber, hoste, brystsmerter, pustevansker. Informer legen om hvor og når du har vært på reise. NB! Det er viktig at du ringer legen før du oppsøker hjelp,» lyder rådene.

Les også: Kinesiske myndigheter isolerer flere byer - stenger casinoene i Kinas «Las Vegas»

Tirsdag er det påvist over 20.000 registeret smittetilfeller på verdensbasis og over 400 dødsfall.

Foreløpig er det elleve personer som er testet for det nye coronaviruset i Norge, men ingen av dem har testet positivt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag