Norske myndigheter er ennå usikre på når Norge vil nå en topp i pandemien, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad under dagens pressekonferanse. Han ber folk fortsette å være flinke med å vaske hendene og holde seg hjemme hvis de kan.

- Det er usikkert nå hvor mange pasienter med koronavirus vi vil få framover og når en eventuell pandemibølge vil komme. Det er et mål at helsetjenesten skal virke så normalt som mulig samtidig som man forbereder seg på at det kan komme en pandemibølge på et senere tidspunkt, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til Nettavisen på dagens pressekonferanse.

Se klipp av Nakstad øverst i saken.

Helsemyndighetene: Tegn til avflating av koronakurven

Utviklingen i antall koronasmittede gir grunn til «behersket optimisme», mener Nakstad. Men han advarer mot å senke skuldrene.

– Vi er glad for at det ikke er noen markert økning i antall smittetilfeller eller innleggelser fra dag til dag. Trenden gir grunn til en behersket optimisme, men det er altfor tidlig å senke skuldrene. Vi har nok fortsatt store mørketall, men det er viktig at de tiltakene vi har i Norge opprettholdes fram til 13. april og at man ikke nå begynner å slappe av i de tusen hjem, sier han til Nettavisen.

321 personer var innlagt på sykehus med koronavirus mandag, en økning på fire fra søndag. 97 av pasientene fikk mandag respiratorbehandling, seks flere enn søndag.

– Viktig å fortsette tiltak

Nakstad understreker at det er altfor tidlig å senke skuldrene, og at det er viktig at de strenge smitteverntiltakene fortsetter.

– Vi må huske at de som smittes i dag av viruset, ikke vil synes på statistikken før om 1–2 uker. Derfor er det veldig viktig å fortsette helt til man er sikre på at effekten har inntruffet, sier den fungerende assisterende helsedirektøren.

Så langt er det registrert 4.390 smittet av koronaviruset i Norge. Mandag ettermiddag er 32 døde personer døde. Gjennomsnittsalderen for de 26 døde som mandag formiddag var meldt til FHI, var 84 år (fra 62 til 95 år).

Utenlandsk arbeidsplass til landbruket

En rekke endringer og nyheter har blitt kjent mandag.

Blant annet gjør regjeringen det lettere for utenlandske sesongarbeidere å komme inn i landet slik at de kan jobbe i landbruket. Det opplyser justisminister Monica Mæland. Endringen i reglene innebærer at EØS-borgere som skal begynne i et arbeidsforhold i blant annet landbruk, gartneri, skogbruk og matindustri, ikke skal bortvises, opplyser regjeringen.

Før helgen vurderte mange bærprodusenter å droppe årets bærsesong hvis ikke de ikke fikk tak i utenlandske arbeidere til innhøstingen. Tiltaket fra Mæland om å tillate sesongarbeidere uten fast arbeid og bolig i Norge inn i landet skal gjøre at årets bærsesong går som planlagt.

Lokale karanteneregler

Helse- og omsorgsminister Bent Høie anser nå problemene knyttet til lokale karanteneregler for løst, hvis kommunene bruker nasjonale veileder, som ble lagt fram søndag.

Etter spørsmål fra Nettavisen gjorde Høie det klart at kommunene kan håndheve lokale karanteneregler, så lenge de følger den nasjonale veilederen. Denne veilederen skal unngå at lokale karanteneregler skal gå utover næringslivet.

Blant annet har bedrifter i Mo i Rana hatt problemer.

Høie mener at den nasjonale veilederen har løst dette og andre problemer.

- Det viktigste er at det er unntak for jobbpendlere, for eksperter i produksjonsvirksomhet og for eksport av varer og tjenester. Selv om kommuner har slike karanteneregler, så er ikke det et problem for næringslivet, hvis kommunene følger karantenereglene, sa Høie.

FHI: Munnbind forhindrer ikke koronasmitte

Fagdirektør Frode Forland i Folkehelseinstituttet gjentar at det ikke er noen grunn til å tro at generell bruk av munnbind hindrer koronasmitte.

Mens enkelte land pålegger sine innbyggere å bruke munnbind, er det fortsatt ingen planer om det samme her hjemme.

– Det er godt kunnskapsgrunnlag for at munnbind er nyttig hvis man er i kontakt med en syk pasient, sa Forland på Regjeringens pressekonferanse mandag.

– Men de som er syke, skal ikke gå ute i samfunnet. Det er heller ingen kunnskapsgrunnlag for å si at du ikke kan bli smittet hvis du er frisk og bruker munnbind.

– Møt opp hos fastlegen

Mange dukker ikke opp til avtalt time hos fastlege på grunn av smittefrykt. Nå forsikrer helsemyndighetene om at det fortsatt er trygt å oppsøke helsehjelp.

– Vi ser at det er en del pasienter som ikke dukker opp til avtalt time eller som ikke går til fastlegen, sier helseminister Bent Høie (H).

Han ber alle som trenger helsehjelp, om å oppsøke fastlege som vanlig.

– Er du i tvil, så kan du ringe og snakke på forhånd, sier han.

Han understreker at det fremdeles blir gitt god helsehjelp også til alle som ikke er smittet av koronaviruset.

Dagens tall

Folkehelsa sier at de nå jobber med en større modell for å gi regjeringen et bedre beslutningsgrunnlag. Den kommer over påske.

Folkehelseinstituttet meldte mandag at 153 personer har vært til intensivbehandling. Gjennomsnittsalderen for de 153 bekreftede pasientene er 60 år, og 76 prosent er menn.

Aldersfordelingen på de smittede er:

0-39 år: 12

40-59 år: 57

60-79 år: 77

80 år eller eldre: 7.